Aurinkosähkön suosio kasvaa

Aurinkovoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on alle promillen luokkaa, mutta kotitalouksissa ja taloyhtiöissä mielenkiinto aurinkosähköjärjestelmiin on kasvussa. Nyt seurataan järjestelmien hintojen laskua ja toivotaan vielä parempaa hyötysuhdetta.  

Kotitalouksissa aurinkoenergiaa hyödynnetään joko lämpönä tai sähkönä. Aurinkolämpö kerätään talteen aurinkokeräimillä, joiden sisällä kiertävään nesteeseen tai ilmaan auringon lämpö sitoutuu. Aurinkolämmitysjärjestelmä voidaan yhdistää periaatteessa kaikkiin päälämmitysmuotoihin. Parhaimmillaan se on vesikiertoisissa järjestelmissä, joissa on riittävän iso vesivaraaja. 

Aurinkosähkön tuottamiseen tarvitaan aurinkopaneelit. Auringon paistaessa paneelit tuottavat jatkuvaa tasavirtaa, joka voidaan muuttaa kotitalouksissa käytettäväksi vaihtovirraksi. Järjestelmä liitetään sähköverkkoon, jonka kautta tuotettu sähkö käytetään kotona ja ylimääräinen sähkö myydään eteenpäin. Paras hyöty tulee verkkoon liitetystä aurinkosähköjärjestelmästä, jossa tuotanto mitoitetaan niin, että se kuluu pääasiassa omassa taloudessa. 

 

Aurinkosähkön plussat 

+ Aurinkosähkö mahdollistaa oman energiantuotannon pientuottajille.

+ Maailmalla tekniikka on jo vakiintunutta ja toimivaa.

+ Suomessa auringonpaistetta riittää hyvin hyödynnettäväksi. Pimeän talvikauden korvaa valoisa kesäkausi. Kylmyys ei aiheuta hävikkiä.

+ Järjestelmä ei pidä ääntä eikä aiheuta muutakaan häiriötä. Se sulautuu hyvin ympäristöön ja sopii myös taajamiin.

... ja miinukset

− Tuotantohuiput ajoittuvat kesään, jolloin kulutus on muutenkin vähäisempää.

− Hyvä tuotto edellyttää täysin varjotonta paikkaa ja tarkkaa suuntausta.

− Voi vaatia lupia ja byrokratiaa. Tarvittavat luvat ja vaatimukset vaihtelevat alueittain, yleensä tarvitaan toimenpidelupa. Varmista luvat alueesi rakennusvalvonnasta ennen järjestelmän tilaamista.

– Laitteistojen takaisinmaksuajat ovat vielä pitkät, taloudelllisuuslaskelmat on hyvä tehdä tarkasti.


Millainen järjestelmä on taloudellisin? Mitä aurinkosähkön tuottaminen maksaa? Oletko kiinnostunut sähkön tuottamisesta? 

Tutustu: www.ksoy.fi/aurinkosahko

Lisää tietoa aurinkosähköstä myös: www.motiva.fi/aurinkosahko,  

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin