Chutney sopii herkkusuille

Makean tulinen chutney hivelee makuhermoja ja kruunaa niin joulukinkun kuin juustotarjottimenkin. Chutneyn tekeminen on helppoa, ja jos oikein hurahtaa keittopuuhiin, voi perheeltä yli jäävän herkkupurnukan kääräistä silkkipaperiin ja viedä joulutuliaisiksi.

Kokeile näitä

Suklaa-manteli-chutney (Valio)

2     punaista mietoa chiliä
2     valkosipulin kynttä
1 kg hapahkoja omenoita
2 (300 g)    banaania
4 dl    hillosokeria
1 1/2 dl    valkoviinietikkaa
200 g    jumborusinoita ja/tai keltaisia rusinoita
100 g    kuorittuja manteleita
1 tl    jauhettua inkivääriä
1 tl    muskottipähkinää
1 tl    suolaa
100 g    tummaa suklaata

Halkaise chilit ja poista siemenet. Leikkaa chilit ja valkosipulin kynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuori omenat. Poista siemenkodat. Paloittele omenat ja banaanit.
Laita kaikki ainekset suklaata lukuun ottamatta kattilaan. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin puoli tuntia. Ota kattila liedeltä. Anna jäähtyä.
Lisää karkeaksi rouhittu suklaa (ks. myös vinkki).
Lusikoi chutney puhtaisiin, kannellisiin lasipurkkeihin. Säilytä viileässä.
Tarjoa liharuokien ja juuston kera. Kokeile myös paahtoleivällä.

VINKKI - KAKSI CHUTNEYA

Valmista saman tien kaksi erilaista chutneya. Jaa chutney kahteen osaan ennen suklaan lisäystä. Lisää vain toiseen rouhittu suklaa (50 g).


Hedelmächutney (Dansukker)

1 sipuli silppuna
1 rkl tuoretta inkivääriä silppuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1–2 pientä chilipaprikaa silppuna
maustemitallinen kanelia
1/2 dl viinietikkaa
1 tähtianis
1 pieni purkki ananaspaloja tai ananasmurskaa liemineen
pieni purkki mandariinipaloja valutettuna
purkki mangoviipaleita valutettuna
330 g Hillo-marmeladisokeria
 
 
Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna hiljalleen kiehumispisteeseen. Keitä 2–5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kuori mahdollinen pinnalle muodostuva vaahto. Purkita hyvin pestyyn lasipurkkiin tai purkkeihin. Säilytä kylmässä ja tarjoa grilliruokien seurana.


Tuoreluumuchutney (Dansukker)

1 kg tuoreita luumuja
2 punasipulia
2 punaista chiliä
2 rkl vaaleita sinapinsiemeniä
1/2 dl etikkaa
1 tl suolaa
1/2 dl tummaa Muscovado-ruokosokeria
1 tl mustapippuria rouhittuna
1/2 pkt (165 g) Hillo-marmeladisokeria

Halkaise pestyt luumut ja poista kivet. Kuori ja paloittele punasipulit ja silppua chilit. Pane kaikki chutneyn aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa poreillen 10–15 minuuttia. Halutessasi voit poimia luumujen kuoret keitoksesta pois keittiöpihdeillä. Jäähdytä hetki ja purkita.

Luumuchutney maistuu herkulliselta kinkun ja kalkkunan kanssa.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin