Huollettu kodinkone kestää pitempään

Kodin laitteet ovat muuttuneet herkemmiksi ja alttiimmiksi rikkoontumiselle noin kymmenen vuoden sisällä. Pyykinpesukoneet, jääkaapit, liedet ja astianpesukoneet toimivat nykyään niin herkällä elektroniikalla, että niiden osat menevät herkemmin rikki.

Hinta ja laatu kulkevat edelleenkin käsi kädessä. Hintahaitarin edullisimmat laitteet on tehty halvemmista ja kestävyydeltään heikommista osista. Näiden laitteiden käyttöikä on tyypillisesti viisi vuotta. Laadukkaammat ja hinnakkaammat koneet palvelevat edelleen kymmenisen vuotta ja ylikin.

Kestävyyttä kotikonsteilla

Kodinkoneyrittäjä Esko Airaksisen mukaan useimmat kodinkoneiden viat johtuvat käyttäjän virheistä tai siitä, että laitetta ei ole huollettu käyttöohjeiden mukaisesti.
– Yleinen vika on esimerkiksi pyykinpesukoneen tukkeutunut poistopumppu, jota ei ole säännöllisesti puhdistettu. Vian syynä on monesti myös koneeseen päässyt esine.

Herkät laitteet ja uusi tekniikka vaativat käyttäjältään säännöllistä huoltoa, jotta ne toimisivat, kuten ne on suunniteltukin toimimaan. Esimerkiksi uusimmissa kuivausrummuissa kosteus tiivistyy keräilyastiaan, joka on muistettava tyhjentää jokaisen käytön jälkeen. Jos siis toivot laitteen kestävän kauan kunnossa, uhraa tovi ohjekirjan lukemiseen. Valmistajan neuvojen noudattaminen koituu omaksi hyödyksi.

Tee perushuolto

  • Imuroi pölyt jääkaapin takaosasta kerran vuodessa ja puhdista hyllyt, seinät ja haihdutuskaukalo. Tarkista samalla, että haihdutuskaukaloon tuleva putki ei ole tukossa jääkaapin puolelta.
  • Myös liesi, uuni, pyykinpesukone ja astianpesukone vaativat säännöllistä pesua. Koska vaatteet pestään nykyisin alhaisissa lämpötiloissa, pyykinpesukone on hyvä laittaa välillä pyörimään tyhjänä kuumalla vedellä, jotta pesuaineiden savimainen zeoliitti poistuu laitteen osista.
  • Noudata myös pyykinpesukoneen täyttömääriä, äläkä sullo koneeseen mattoja tai raskaita täkkejä.

Milloin rikkoontunut laite kannattaa viedä korjaamolle?

  • Huomioi laitteen ikä, yleiskunto ja ostohinta. Kymmenen vuotta vanhaan koneeseen tulee todennäköisesti vikoja jatkossakin. Korjauksesta ei myöskään kannata maksaa uuden hankintahintaa enemmän.
  •  Isoja ja hinnakkaampia laitteita, kuten laadukkaita astianpesukoneita tai vaikkapa ilmalämpöpumppuja kannattaa yleensä korjata. Rikkoontuneet pienkoneet, kuten silitysraudat tai kahvinkeittimet on paras vaihtaa uuteen.
  •  Jääkaapin kanssa natsaava kylmäkaappi on usein edullisempaa korjata kuin uusia molemmat laitteet. Monesti ulkoasultaan täysin samanlaista uutta laitetta ei enää olekaan myynnissä.

Ohjeita kodinkoneiden ostoon ja käyttöön:
http://www.martat.fi/kodinhoito/kodinkoneet/

Tietoa kodinkoneiden takuusta:http://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Ostaminen-myyminen-ja-sopimukset/takuu/

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin