Huonekohtainen lämmönsäätö säästää mukavuudesta tinkimättä

Lämmönohjausjärjestelmä säätää lämmityksen huonekohtaisesti ja säästää lämmityskuluissa. Parasta on asumismukavuus ja aina oikeanlämpöinen asunto.

Keravalainen Pajarin perhe hankki vapaa-ajanasunnolleen Punkaharjulle lämmönohjausjärjestelmän, jolla huoneiden lämpötiloja voi säätää vaikkapa kännykällä missä ja milloin vain. Rahansäästöäkin merkittävämmäksi eduksi järjestelmä on tuonut roimasti asumismukavuutta. – Jos tätä ilman pitäisi olla, tuntuu kuin siirtyisi kivikaudelle, Petteri Pajari sanoo.

Pajarin perheen huvila Villa Saukko Punkaharjulla valmistui 2006. Kokonaisneliömäärä päärakennuksessa on 230 neliömetriä. Huvila, sen kaksi saunaa ja lämminvesivaraajat lämpiävät sähköllä.

– Kun on paljon porukkaa ja pakkasta reilut 20 astetta, sähköä kuluu ihan tarpeeksi, Petteri Pajari toteaa.

– Rakennusvaiheessa emme asentaneet mitään järjestelmää sähkönohjaukseen, koska mielestäni markkinoilla ei ollut järkeviä ratkaisuja. Vuosi sitten messuilla tutustuttiin OptiWattiin. Rehellisesti sanottuna innostuimme heti tästä helposta ohjausjärjestelmästä, ja olimme varmoja, että sillä olisi käyttöä meidän vapaa-ajanasunnolla.

– Valintaamme vaikutti olennaisesti koko kiinteistön lämmitysjärjestelmän etäohjaus, jonka kautta saadaan mukavuutta, turvallisuutta ja kustannussäästöä.

Asentaminen vei yhden työpäivän

Asennuspäivänä kiinteistöllä tehtiin yleiskatselmus ja katsottiin muun muassa ulkoanturit, aluejako ja termostaattien paikat. Villa Saukon järjestelmässä on 14 eri aluetta. Asentamiseen kului yksi työpäivä. Samalla ohjelmoitiin termostaatit, releet ja pääkäyttöjärjestelmä. Järjestelmä oli saman tien käyttövalmis ja perhe pääsi kokeilemaan säätömahdollisuuksia.

– Käyttöönotto oli helpompaa kuin kuvittelin. Perussäätö kannattaa tehdä yksinkertaiseksi ja alussa odotella muutama päivä, että lämpö tasaantuu.

Perustoimintoja Pajari ohjaa matkapuhelimessaan olevalla sovelluksella, josta voi myös helposti tarkistaa, että huvilalla on kaikki ok. Huone- ja aluekohtainen säätäminen tehdään tietokoneella tai tabletilla. Säätäminen on Pajarin mielestä erittäin helppoa. 

– Säätömahdollisuuksia on runsaasti. Jokaisen alueen voi säätää käyttäjän tarpeiden mukaan. Makuuhuone voi olla viileämpi yöllä, aamun tullessa lämpötilaa voi nostaa vaikka vain heräämisen ajaksi ja tämän jälkeen laskea taas viileämmäksi.

Pajari teki järjestelmään profiilit ”normaali” ja ”säästö”. Normaaliprofiiliin hän ohjelmoi halutut lämpötilat makuuhuoneisiin, olohuoneisiin, keittiöön ja kylpytiloihin, kun huvilalla oleskellaan. Säästöprofiilin hän valitsee, kun kiinteistö jää tyhjäksi. Silloin koko kiinteistön lämpö laskee +10 celsiusasteeseen. 

– Kun säädöt on kerran tehty, niihin ei tarvitse enää puuttua. 

Järjestelmässä on monia etuja

Pajarin mielestä lämmön etäohjausjärjestelmässä on monta todella hyvää asiaa. Mukavuus, turvallisuus ja rahan säästö ovat kolmen tärkeimmän kärjessä.

– Säästöä kertyy 400–600 euroa vuodessa. Parasta on kuitenkin aina oikeanlämpöinen vapaa-ajanasunto. Ennen piti laittaa mökkipehtoori asialle. Hän kävi manuaalisesti vääntämässä termostaatteja kovemmalle, ja joskus oli 27 astetta lämmintä, kun mentiin mökille. Kiitos pehtoorille kuitenkin, ei tarvinnut palella. Mutta päinvastoinkin on käynyt. Talvella on ollut mökille mennessä 13 astetta lämmintä ja juuri ajettu autolla neljä tuntia ja kello lähenee puoltayötä. Lämmönohjausjärjestelmä on ratkaissut tämän ongelman sataprosenttisesti.

– OptiWatin asennus maksoi 150–180 euroa per valvottava alue, eli kaikkinensa alle 2500 euroa. Jatkossa maksamme järjestelmästä vain pienen kuukausimaksun, Petteri Pajari kertoo. 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin