Ikkunanpesu kirkastaa kodin

Auringonpaiste paljastaa armotta likaantuneet ikkunat ja saa miettimään ikkunanpesun aloittamista. Suhteellisen pienellä vaivalla kodin ilmeen saakin ihmeesti kirkastumaan kun valo pääsee taas paremmin sisälle. Usein etukäteen isolta tuntuva tehtävä onkin loppujen lopuksi aika nopeasti tehty.  Jos kuitenkin kaipaat tehtävään helpotusta, lue käyttökemuksia sähköisestä ikkunanpesimestä

Vinkkejä ikkunanpesuun 

 • Imuroi ikkunoiden välit ennen lasien pesua. Joskus pelkkä ulkopinnan tai sisäpinnan pesu riittää. Ikkunoiden välien pesutarve on pienempi.
 • Etikka on hyvä pesuaine lasipinnoille. Saat kirkkaat ikkunat, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan etikkaa ja muutaman tipan käsiastianpesueinetta. Etikka sopii myös auton tuulilasin sisäpuolen pesuun.
 • Kuuma auringonpaiste kuivattaa lasin kesken pesun. Pese silloin kun aurinko ei paista suoraan lasiin.
 • Jos käytät sanomalehteä kuivaukseen niin vaihda paperi ennen kuin se kastuu kokonaan. Märästä paperista irtoaa enemmän painoväriä.
 • Kun peset talvella ulkoikkunoita, lisää veteen auton tuulilasinpesuainetta. Se irrottaa tehokkaasti myös rasvatahroja.
 • Mikrokuituliinaa käyttämällä ei pesuainetta tarvitse ollenkaan. Sekin poistaa tehokkaasti rasvan esimerkiksi keittiön ikkunoiden sisäpinnoilta.
 • Puhdista samalla kaihtimet. Imuroi ne molemmilta puolilta pölysuuttimella tai pyyhi huolellisesti kuivalla tai nihkeällä liinalla. Vältä kosteutta pyyhkimisessä, koska kaihtimet jäävät erittäin helposti laikukkaiksi.

Pese oikeassa järjestyksessä

 1. Pese lasit uloimmasta lasista alkaen, jolloin tulos näkyy paremmin, eikä roiskeita synny pestyihin pintoihin.
 2. Kostuta lasi melko kosteaksi ikkunanpesimellä tai liinalla.
 3. Pese todella likainen ulkoruutu pariin kertaan ennen lastan käyttöä.
 4. Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, niin saat puhdasta jälkeä kertapesulla.
 5. Vedä kuivaimella tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa kuivain liinaan aina ennen uutta vetoa, jolloin jälkiä jää vähemmän. Älä paina kuivainta ikkunaa vasten liian kovaa.
 6. Kuivaa lopuksi nurkat ja reunat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Pyyhi ja kuivaa ikkunalaudat.

Lähde: Martat

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin