Ilmanvaihto ajan tasalle?

Painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä ei ole yhtä tehokas kuin lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihtoratkaisu. Ilmanvaihto jää usein rakennusmääräyksiä heikommaksi. Tämä lisää kosteusvaurioiden riskiä, vaikka alentaakin lämmitysenergian kulutusta. Kun harkitaan ilmanvaihtojärjestelmän saneeraamista energiatehokkaammaksi, on motiivina usein myös ilmanlaadun ja käyttömukavuuden parantaminen.

Mikä remontissa maksaa?

Tarvittavan investoinnin suuruus riippuu suuresti lähtötilanteesta. Usein pelkän ilmanvaihtokoneen osuus kustannuksista on vain murto-osa. Suurimmat kustannukset syntyvät tarpeesta rakentaa ilmanvaihtokanavisto, jonka toteutuksen helppous riippuu ratkaisevasti talon rakenteista. Jos yksikerroksisessa talossa on tyhjillään oleva ullakkotila, on kanaviston rakentaminen suhteellisen helppoa. Muussa tapauksessa kanaviston tieltä joudutaan purkamaan rakenteita.

Saneerattaessa painovoimaista ilmanvaihtojärjestelmää koneelliseksi, lämmöntalteenoton sisältäväksi järjestelmäksi, on tarvittavien muutostöiden määrä suurin mahdollinen. Silloin tarvitaan sekä tulo- että poistoilmakanaviston rakentaminen ja ilmanvaihtokoneen hankkiminen.  Investoinnin suuruusluokka on arviolta 5000-8000 euroa.

Paljonko energiaa säästyy?

Jos valitaan uudeksi järjestelmäksi hyvän hyötysuhteen lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihtokone, voidaan vuositasolla saavuttaa n. 1000–2000 kilowattitunnin eli noin 120-250 euron lämmitysenergian säästöt. Säästöjen suuruuteen vaikuttaa kuitenkin olennaisesti vanhan järjestelmän käyttötottumukset ja ilmavirta, joka voi saneerauksen myötä jopa kasvaa. Se lisää hieman energiantarvetta, mutta parantaa ilmanlaatua.

Jos talossa on ennestään koneellinen poistoilmanvaihto, on yleensä vain tuloilmakanaviston rakentaminen tarpeen. Tämä pienentää investoinnin suuruutta jopa parilla tuhannella eurolla. Energiansäästö on vuositasolla noin 3000–5000 kilowattituntia eli n. 350–600 euroa, jolla päästään investoinnin noin kymmenen vuoden takaisinmaksuaikaan. Ilmanvaihdon saneerausta voidaankin pitää kaikkein kannattavimpana juuri tällaisissa kohteissa.

Lue Lisää:

Lisää aineistoa sisäilman merkityksestä terveydelle mm. Hengitysliitto HELIN verkkosivuilta, sisäilmayhdistyksen verkkopalvelusta sekä Motivan Elvari-ohjelman ”Energiatehokas ilmanvaihto” -oppaasta.

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin