Kuivanapitolämmitys pitää rakenteet kunnossa edullisemmin

Kesämökki ja asuntoauto säilyvät kunnossa talven yli lämmityksen avulla. Säästäväinen valitsee kuivanapitolämmityksen, koska se kuluttaa selvästi vähiten sähköä.

Mitä kuivanapitolämmitys tarkoittaa?

Kuivanapitolämmityksen idea on, että sisälämpötila pidetään koko talvikauden ajan vain muutamia asteita ulkolämpötilaa korkeammalla. Jo 3–5 asteen lämpötilaero riittää säilyttämään sisäilman suhteellisen kosteuden turvallisella 60–70 prosentin tasolla. Se tarkoittaa, että sisälämpötila saa ajoittain painua jopa pakkaselle. Tästä huolimatta ulko- ja sisätilan lämpötilaero riittää estämään kosteushaitat, ja sähkökuluissa säästyy jopa satoja euroja talvikaudessa verrattuna peruslämmön ylläpitoon.

Missä käytetään?

Kuivanapitolämmitys toimii niin kesämökillä, piharakennuksessa, kellarissa, veneessä kuin karavaanarin kesäkodissa.

Mitä edellyttää?

Jos tilassa on hanoja, putkia, varaajia tai pesukoneita, on ne voitava tyhjentää vedestä, jotta pakkanen ei riko niitä. Myös wc-istuimen vesilukko pitää muistaa tyhjentää tai kaataa tilalle pakkasnestettä.

Paljonko voi säästää?

Asumisen ja kotitalouksien energiankäyttöön perehtynyt asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä laskee, että esimerkiksi kesäkäytössä olevan mökin talvilämmityksen sähkönkulutuksessa voi päästä kolmasosaan kuivanapitolämmityksen avulla.

Mitä kannattaa vielä huomioida?

Kesämökkien talvilämmitys on hyvä aloittaa syksyllä jo ennen pakkasten tuloa. Lämmitystä jatketaan lähes kesän tuloon. Syksyllä ja keväällä on absoluuttinen ilmankosteus korkea, kun taas talvipakkasilla se voi olla hyvinkin alhainen.

Mitä tekniikkaa tähän tarvitaan?

Kuivanapitolämmitykseen tarvitaan lämmitin tai lämmittimiä sekä niiden säätömahdollisuus.Esimerkiksi kotimainen vaihtoehto säätölaitteeksi on Leveltec Oy:n kehittämä ProMod Lite -kuivanapitolämmitysohjain. Paketti sisältää sisä- ja ulkolämpötila-anturit sekä ohjainyksikön, joka kytkee yhden tai useita irrallisia sähköpattereita päälle ja pois tarpeen mukaan. Lisäksi tarvitaan patteri, joka on varustettu maadoitetulla pistotulpalla ja omalla termostaatilla.

Aurinkoenergialla toimivat kuivainlämmittimet ovat nousseet verkkovirtakäyttöisten ratkaisujen rinnalle. Niiden etu on, että ne eivät tarvitse toimiakseen verkkovirtaa. Käyttö on ilmaista, eikä siitä aiheudu päästöjä. Miinuspuoli on heikko teho pilvisinä syyspäivinä ja toimimattomuus talvella, jos lumi peittää aurinkopaneelin.  Aurinkoenergiatoimisten järjestelmien perusosat ovat aurinkokenno ja -keräin sekä puhallin. Seinälle tai katolle asennettava kenno kerää auringon lämpöä. Huonetilaan lämpö siirretään sähköisellä puhaltimella, joka saa käyttövoimansa aurinkopaneelista.

Lisätietoa tekniikasta: 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin