Kulutustottumuksia muuttamalla saat säästöä sähkölaskuun

Sähkölaskuun tutustumisen jälkeen tulee usein mieleen kysymys, voisiko kotona jotenkin säästää sähköstä. Helpoin tapa on käydä läpi omia sähkönkäyttötottumuksia. Pienistä muutoksista voi koitua mukavia säästöjä, viihtyvyydestä tinkimättä.

Lämmitys muodostaa noin puolet koko omakotitalon energiankäytöstä. Parikymmentä prosenttia kuluu puolestaan lämpimään käyttöveteen. Isompia säästöjä saat aikaan siis vaikuttamalla lämmitykseen. Sähkölämmitteisessä talossa jo ilmastovaikutuksella on suuri rooli sähkönkulutukseen. Kova talvi voi lisätä sähkönkulutusta jopa parikymmentä prosenttia. Leudompina talvina voi kulutukseen vaikuttaa helpommin. Huonelämpötilassa yksi aste merkitsee viittä prosenttia lämmityskuluissa. Ihminen tottuu helposti lämpimään, mutta itsensä voi haastaa tottumaan myös hieman viileämpään.

Opettele käyttämään talosi tekniikkaa

Lämmityksen voi toteuttaa monin eri tavoin. Se voi perustua moneen eri lämmitystapaan. Tavallinen yhdistelmä on sähkö- ja puulämmitys. Ilmalämpöpumppu on viime vuosina tullut mukaan jakamaan lämmöntarvetta.

On vain opittava käyttämään niitä yhdessä. Päällekkäiset ratkaisut on sovitettava yhteen niin, että niistä saadaan paras mahdollinen teho.
Ilmanvaihdolla on lämmityksen rinnalla oma merkittävä roolinsa. Ilmanvaihdon säädöillä vaikutetaan talviaikaan siihen, ettei lämpöä mene hukkaan. Esimerkiksi painovoimainen ilmanvaihto toimii talvella suuren lämpötilaeron takia liian tehokkaasti, ellei lautasventtiileitä säädä kesäasennosta pienemmälle.

Vinkit helppoon energiansäästöön

  • Seuraa huonelämpötilaa. Säädä se toivotulle tasolle: oleskelutiloissa 20 asteeseen, makuutiloissa riittää 18 astetta. Käytä lämpömittaria, älä luota tunteeseen.
  • Opettele oman talosi lämmönlähteiden toimintatavat. Sovita ne yhteen.
  • Tarkista sähköpattereiden termostaattien kunto. Uusi ne tarvittaessa.
  • Viihde-elektroniikan valmiustila kuluttaa turhaan energiaa. Sammuta laitteet virtakytkimellä.- Sammuta tarpeettomat valot. Kokeile myös led-valoja.

Mittarit avuksi kodin energiakatselmukseen

Pintalämpömittari kertoo sisätiloissa mahdolliset lämpövuodot. Pintalämpömittareita voi myös ostaa tavarataloista 30–50 euron hintaan.
Energiankulutusmittarilla voi mitata pistotulpallisten laitteiden sähkönkulutuksen. Mittarin käyttö on helppoa, se liitetään vain pistorasiaan.  Energiankulutusmittareita saa myös tavarataloista 10-30 euron hintaan.
Mittareita saat lainaan myös sähköyhtiöstäsi ja joistain kirjastoista.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin