Kun hankit koristevaloja, varmista tämä

Koristevalojen valikoima on valtaisa, on aidonoloisia vahapintaisia paristokynttilöitä eläväliekkisin tehostein ja kolmiulotteisia tauluja kynttilöineen puhumattakaan tavallisista kyntteliköistä, ikkunatähdistä ja valosarjoista…  Kun hankit uutta, varmista nämä asiat:

Onko tuote tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön

Ulkona valoilta, muuntajilta ja johdoilta vaaditaan säänkestävyyttä, ja niiden on kuuluttava vähintään IP44-suojausluokkaan. Jos pakkauksessa lukee IP20 tai siinä ei ole IP-merkintää lainkaan, tuote on tarkoitettu vain sisälle.

Kytketäänkö koristevalo suoraan verkkovirtaan vai onko siinä muuntaja mukana

Muuntaja lisää tuotteen turvallisuutta, sillä se muuntaa 230 voltin verkkovirran 24- tai 12-volttiseksi. Koristevaloja on saatavilla myös paristokäyttöisinä ja paristoilla ajastettavina.

Onko valosarja kytketty rinnan vai sarjaan

Parhaimpia ovat rinnankytketyt koristevalot, joissa yhden lampun sammuessa muut jatkavat palamista. Sarjaan kytketyssä tuotteessa yhden lampun tai ledin rikkoutuminen saattaa sammuttaa koko valosarjan, yleisemmin kahdeksan tai kymmenen lamppua tai lediä.

Tuotepakkauksessa saattaa olla vaihdettava varalamppu mukana, mutta useimmat led-koristevalot on vaihdettava kokonaan uuteen tuotteeseen lampun sammuessa. Toisaalta led-valot ovat hyvin pitkäikäisiä, sillä niiden paloaika on 10 000 tuntia tai enemmän. Ne myös kuluttavat muihin valolähteisiin verrattuna vähemmän sähköä tai paristoa.

 

Lähde: Tuoteryhmäpäällikkö Kirsti Voimanen, Airam Electric

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin