Ladattava lisäakku pitää laitteet hereillä

Akkutoiminen varavirtalähde lataa kännykät ja tabletit helposti matkalla ja kesämökillä. Tehokkaimmista riittää sähköä jopa yli kymmeneen latauskertaan. Varavirtalähteen käyttö on helppoa. Se yhdistetään johdolla sähköstä tyhjentyneeseen laitteeseen ja painetaan nappia. Latautuminen alkaa. Useimmiten puhelinta tai tablettia voi käyttää normaalisti jo latautumisen aikana. Virtapankkien mukana tulee valikoima johtoja ja/tai liittimiä, joilla niihin pystyy kytkemään valtaosan erilaisista mobiililaitteista.

Pieni ei aina paras

Pienimmät ja halvimmat varavirtalähteet tarjoavat yhden ampeerin latausvirran. Se riittää tavallisen peruspuhelimen akulle, mutta ei välttämättä älypuhelimen saati tabletin tai kannettavan tietokoneen lataamiseen. Nämä tarvitsevat 1,8−2,1 ampeerin latausvirran, jonka saa vasta muutamien kymmenien eurojen hintaisista varavirtalähteistä. Yli sadan euron laitteissa on tätäkin järeämpiä latausvirtavaihtoehtoja.

Myös varavirtalähteen itsensä lataamiseen on vaihtoehtoja. Nopeimmin akku täyttyy verkkovirtaan kytkettynä. Kaikissa malleissa tämä ei ole mahdollista, vaan ne ladataan tietokoneen tai auton USB-liitännästä. Latausaika verkkovirrassa on USB-liitäntää nopeampi.  Pienimmät lisäakut ovat noin tupakansytyttimen kokoisia, suurimmat tabletin kokoluokkaa. Pienimpien virtalähteiden miinuspuoli on, että lisäakku saattaa tyhjentyä jo yhdestä puhelimen latauksesta.

Älä sekoita akkuja

Valtaosa varavirtalähteistä sisältää litiumakun, yleensä litiumioniakun (Li-Ion). Litiumakut edustavat uusinta akkusukupolvea, jossa entistä enemmän varausta on pakattu entistä pienempään tilaan. Litiumakkuja voi huoleti ladata olivatpa ne tyhjiä tai puolitäysiä. Vanhoille nikkelikadmiumakuille (NiCd) tätä ei suositeltu, sillä se lyhensi akun kestoikää. Litiumakkujen huonoin puoli on, että ne lämpenevät voimakkaasti ja voivat räjähtää, jos ne jostain syystä menevät oikosulkuun.

Auringosta hätäapu

Aurinkoenergia käyttävissä varavirtalähteissä on aurinkopaneeli, joka lataa akun. Tämä kestää noin puolesta kahteen vuorokauteen. Tehokkaasti paneeli lataa vain kirkkaassa paisteessa ja suoraan aurinkoon suunnattuna. Sadepäivä tai jo metsän katveessa kulkeminen laskevat lataustehoa tuntuvasti.

Näin käytät turvallisesti

  • Noudata aina käyttöohjetta.
  • Käytä lataamiseen kyseiselle akulle tarkoitettua laturia.
  • Tarkkaile akkua latauksessa. Jos se lämpenee voimakkaasti tai pullistuu, poista akku laturista.
  • Pidä avaimet, kolikot, korut ja vesi pois akun lähettyviltä, jotta estät oikosulun.
  • Älä laita akkua lähelle kuumaa kohdetta, kuten takkaa, liettä tai lämmitintä.
  • Teippaa akkujen ja paristojen navat piiloon, kun hävität tuotteen.

Vinkit: Tukes

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin