Malisella aurinko tuo säästöä energialaskuun

Siinä se nyt näkyy, aurinkosähkön myynti sähkölaskussa omalla rivillään, Zinaida Lipaeva ja Erkki Malinen hymyilevät. Kevään tullen kiteeläinen Erkki Malinen alkaa vilkuilla sähkömittaria tavallista innokkaammin. Jokohan aurinko pian paistaisi sen verran, että aurinkopaneelit tuottaisivat sähköä käyttöön – ehkä jopa myyntiin? Viime talvena mittari heräsi helmikuussa. Keskikesällä sähköä riitti myytäväksi asti.

Malinen aurinkosähköisti kotitilansa vuonna 2014. Päärakennuksen katolle tuli 18 aurinkopaneelia. Invertteri, joka muuntaa paneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi, asennettiin autotalliin. Tuvan seinälle tuli uusi sähkömittari, joka rekisteröi myös verkkoon päin siirretyn sähkön. Akkuja ei järjestelmään lisätty, mutta ne on mahdollista asentaa myöhemmin. Ulkoseinään tuli lisäksi turvakytkin, jolla aurinkovoimala saadaan ongelmatilanteessa pois päältä, vaikka ketään ei olisi kotona.

Voimalan teho on 4,5 kilowattia. Kooltaan se on tyypillinen omakotitalon järjestelmä, sanoo laitteiston ja asennuksen toimittaneen Sähköasennus Mirotex Oy:n yrittäjä Kimmo Karppanen. Hän arvioi, että tällaisella järjestelmällä saattaa sähköyhtiölle myytävä sähkösiivu nousta 20–30 prosenttiin vuoden kokonaistuotannosta. Rahassa se tarkoittaa tosin vain muutaman kymmenen euron tiliä, mutta mieltä lämmittää tieto, että ylijäämäsähkö menee käyttöön eikä hukkaan.

Kesällä tehokkain

Viime kesän kirkkaimpina päivinä Malisten aurinkovoimala tuotti yli neljän kilowatin tehon. Sähköomavaraisuuteen se ei riitä, mutta paneelien ansiosta ostosähköä tarvittiin kesäkautena noin 500 kilowattituntia vähemmän per kuukausi, kuin edellisinä kesinä. Alimmillaan jäi ostosähkön määrä noin 700 kilowattituntiin kuukaudessa. Nyt talvella se on luokkaa 1 500 kWh kuukaudessa, Erkki Malinen laskee. Noin 200-neliöinen päärakennus lämpiää sähköllä ja puilla.

Aurinkovoimalan kokonaishinnaksi tuli reilut 10 000 euroa. Kimmo Karppanen arvioi investoinnin maksavan itsensä takaisin reilussa viidessätoista vuodessa. Voimalan käyttöikä on 25–30 vuotta. Aurinkosähköstä innostunut Erkki Malinen lupaa, että ensi keväänä katolle asennetaan vielä kymmenkunta paneelia lisää. Ne nostavat voimalan tehon kannattavalle ylärajalle, 6,5–7 kilowatin tuntumaan.

www.motiva.fi/aurinkosahko

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin