Mihin sähköä kuluu kotona?

Omakotitalossa sähkönkulutus jakautuu karkeasti kolmeen: rakennuksen lämmittämiseen tarvittavaan energiaan, käyttöveden lämmittämiseen sekä kotitaloussähköön. Lämmitys vastaa noin puolta asuinrakennuksen energiankulutuksesta. Veden lämmityksen osuus on noin 20 % ja lopun kuluttavat sähkölaitteet ja valaistus.  Tämän mukaan kannattaa siis ensin tarkistaa lämmittämiseen, vedenkäyttöön ja valaistukseen liittyvät asiat.

Tutustu omaan energiankäyttöösi

Omat säästömahdollisuudet löydät parhaiten tutustumalla omaan sähkönkäyttöraporttiisi, joka löytyy online-palvelusta. Jos sinulla on jo etäluettava mittari, tarkat raporttisi antavat jo todella hyvän kuva sähkönkäytöstäsi.  Käy myös energialaskurissa, niin näet, miten omat kulutustietosi poikkeavat keskiarvoista. Kokeile myös, miten kulutustottumusten muutos vaikuttaa energiakustannuksiin.

Huomioi kokonaisuus

Energiansäästön aikaansaaminen on aina kokonaisuuden huomioimista.  Kodinkoneiden käyttö lisää lämpöä, joka vähentää lämmityskuluja, jos lämmitysjärjestelmä pystyy sen huomioimaan jne.  Kokonaisuus on erilainen erikokoisissa ja eri tavoin varustelluissa talouksissa, samoin aikaan saatava säästö. Todellinen säästö koostuu monen pienen asian yhteisvaikutuksesta.


Kotisi  sähkönkulutuksen voit arvioida helposti Kodin energialaskurilla
 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin