Millainen on hyvä yövalo?

Hyvä yövalo tekee makuuhuoneesta turvallisemman ja pitää möröt poissa unista.  Se on myös osa toimivaa makuuhuoneen valaistusta. Tässä vinkkejä suunnitteluun.

 

1. Pieni teho

Hyvä yövalo on valaistusteholtaan pieni, jotta valo ei häikäise eikä valaisin kuumene liikaa. Led on hyvä lamppuvalinta.

 

Ledit sopivat lähellä sänkyä sijoitettuihin lukuvaloihin, sillä ne eivät kuumene liikaa. Valaisin: Belid.

 

 

2. Valaise vessareitti

Makuuhuoneen ovenpieli on oiva paikka valaisimelle. Paristokäyttöisiä valoja on helppo kiinnittää lattianrajaan kulkureitin varrelle ja portaiden läheisyyteen. Monessa pistorasiaan työnnettävässä yövalossa on liiketunnistin, jolloin se syttyy vain, jos joku on lähellä.

 

Pieniä, paristokäyttöisiä yövaloja on helppo kiinnittää tarralla kulkureitin varrelle. Valaisin: Airam.

 

 

3. Huomioi tämä lastenhuoneessa

Vältä rikkoutuvia lasiosia lastenvalaisimissa.  Joskus lapsiperheessä tarvitaan yöaikaan tehokkaampaa valoa vauvojen hoitotoimenpiteisiin. Tavallinen jalkalamppu, jonka valo on suunnattu kattoon tai seinään on hyvä valinta.

 

Lasten eläin- ja satuhahmoiset yövalot ruokkivat mielikuvitusta. Osramin yövalaisimen yläosan voi irrottaa ja käyttää taskulamppuna.

 

 

4. Valaistus luo tunnelmaa

Makuuhuoneessa valoja tarvitaan useita. Yleisvalo luo tunnelmaa ja lukuvalo on tärkeä sängyn vieressä. Valaisimet on muistettava ajoittain myös puhdistaa, sillä petivaatteista kertyy pölyä, joka voi haitata valaistustehoa. 

 

Helposti ripustettava pallovalosarja sopii makuuhuoneen tunnelmavaloksi. Värilliset versiot käyvät lastenhuoneisiin.

 

 

5. Lukuvalo ei saa häiritä toista

Parisängyn lukuvalon valinnassa ja sijoittelussa huomioidaan se, lukevatko sängyssä molemmat vai vain toinen. Monet valitsevat umpinaisempia, metallisia lukuvaloja, jotta hajavalo ei häiritse toista nukkujaa. Himmennettävät lukuvalot ovat hyvät, sillä ne toimivat tarvittaessa tunnelmavalona tai apuvalona yöllä liikkumiseen. Seinälle kiinnitettävät valaisimet säästävät tilaa yöpöydiltä.

 

Hyvän lukuvalon voi kohdistaa kirjaan, jotta se ei häikäise vieressä nukkujaa. Valaisin: Belid.

 

 

6. Muista värilämpötila

Valon värilämpötila vaikuttaa tilan viihtyisyyteen. Lämmin, kellertävä valo auttaa rentoutumaan ja viileät, siniset sävyt piristävät. Valon sävyä mitataan kelvin-yksiköillä, jonka lyhenne K löytyy pakkauksista. Yleisimmät kelvin-luvut ovat 2700 K, 3000 K ja 4000 K. Mitä pienempi luku on, sitä lämpimämpi on valon sävy.

 

7. Sovita sisustukseen

Myös makuuhuoneen pintojen sävyt ja materiaalit vaikuttavat valon sävyn valintaan. Jos huoneen sisustuksessa on vaaleita ja viileitä sävyjä, kannattaa valita viileäsävyinen valo. Näin sisustuksen sävyjen ja valon sävyn välille ei tule ristiriitaa.

 

Nyt suositaan suuria ja näyttäviä kattovalaisimia.

 

 

8. Suunnittele etukäteen

Valaistuksesta on hyvä tehdä valaistussuunnitelma ja huomioida sen tarpeet jo rakennusvaiheessa. Katto- ja seinävalaisimien paikkoja on vaikeaa muuttaa, kun koti on valmis.

 

Asiantuntija: valaistussuunnittelija Elisa Hillgen

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin