Milloin järeät keinot ovat energiaremontissa tarpeen?

Talon tekniset järjestelmät ja rakenteet vaativat huoltoa ja uusimista aika ajoin. Energiaremontti onkin järkevä yhdistää muuhun peruskorjaukseen. Energiaremontti on myös järkevä toimenpide, jos oman kodin energialasku hirvittää ja kaikki helpot keinot on jo käytetty.

Suunnittele energiaremontti aina huolellisesti ja varaa aikaa riittävästi, jotta lopputulos on onnistunut. Varmista heti aluksi, onko aiottu korjaus luvanvarainen ja onko alueellasi olemassa rajoituksia tai esteitä tietyille toimenpiteille. Nämä asiat saat selville kuntasi rakennusvalvonnasta. Ajattele aina kokonaisuutta. Jos olet uusimassa lämmitysjärjestelmää ja varaajaa, on hyvä miettiä, aiotko tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi auringolla tuotettua lämpöä. Tällöin lämminvesivaraaja on hyvä valita sellaiseksi, että siinä on valmiina liitäntämahdollisuus aurinkokeräimille.

Käytännössä energiaremontin suunnittelussa ja toteutuksessa on lähdettävä liikkeelle siitä, parannetaanko rakenteiden lämmöneristävyyttä, uusitaanko ovia ja ikkunoita vai uusitaanko tai vaihdetaanko lämmitysjärjestelmä. Joissain tapauksissa voivat kaikki kohteet olla korjauksen tai uusimisen tarpeessa.

Myös oikea korjausjärjestys on hyvä pohtia, jotta kiireellisimmät kohteet tulee korjattua ensin ja oikeassa järjestyksessä. Ammattilaisia kannattaa aina käyttää hyödyksi korjaustoimenpiteitä suunniteltaessa.

Paljonko hyötyä on mahdollista saavuttaa?

Energiaremontilla voidaan saavuttaa 20–70 % säästöt lämmityskuluissa. Ennen energiaremonttiin ryhtymistä onkin hyvä selvittää, kuinka paljon energiaa lämmitykseen menee. Pienet säästöt saavutetaan pienillä investoinneilla, kuten yläpohjan lisäeristämisellä ja suuriin säästöihin päästäkseen on investointejakin tehtävä enemmän. Saavutettavat säästöt ovatkin aina tapauskohtaisia. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmää vaihtaessa onkin hyvä pyytää tarjous useammalta toimijalta, jotta saa kokonaiskuvan siitä, millaisia säästöjä luvataan ja kuinka paljon energiaremontti tulee maksamaan. Kommentteja luvatuista säästöistä voi kysyä myös energianeuvojilta.

Todelliset energiaremontin tuomat säästöt saa selville vain seuraamalla kulutusta. Energiaremontit lisäävät usein myös viihtyisyyttä, kun esimerkiksi vetoisuus vähenee.

Lisäinfoa:

Käytännön vinkkejä energiaremontointiin
Korjausrakentamiseen tuli uudet vaatimukset energiatehokkuudesta

www.eneuvonta.fi
www.korjaustieto.fi
www.hometalkoot.fi
www.energiatehokaskoti.fi
 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin