Milloin sähköpatterit pitää vaihtaa?

Sähköpattereiden käyttöikä on noin 20–25 vuotta. Patterit eivät varsinaisesti väsy, eli niiden teho ei laske. Mutta jos tilaa remontoidaan, on järkevää vaihtaa käyttöikänsä ehtoolla olevat patterit uusiin.
 
Yleensä kiinteästi asennettavissa pattereissa on yksi vastus ja sitä lämpötilan mukaan päälle/pois ohjaava termostaatti. Patterin rikkoontuessa ne joko lakkaavat toimimasta kokonaan tai alkavat kuumeta yli termostaattiin asetetun lämpötilan arvon. Vaarallinen kuumeneminen on estetty varsinaisen termostaatin lisäksi pattereihin asennetuilla ylikuumenemissuojilla.

Vaihda elektronisiin termostaatteihin

Vanhojen mekaanisten termostaattien kytkentä- ja katkaisuväli saattaa olla jopa viisi astetta. Tämä tarkoittaa siis lämpötilan seilaamista ylös/alas ja patterin jatkuvaa vuoroittaista kuumenemista/kylmenemistä. Lämpötilan vaihtelu lisää usein energiankulutusta, koska huoneiden keskimääräistä lämpötilaa joudutaan nostamaan, ettei huone patterin jäähtyessä ennen uudelleenkytkeytymistä tuntuisi vetoiselta.

Kun oleskelutilojen sähköpattereita uusitaan, kannattaa valita elektronisella termostaatilla varustettu malli. Elektroninen termostaatti jaksottaa vastuksen päällä/pois ajat lyhyiksi, mikä tarkoittaa tasaista lämmönluovutusta ilman huojuntaa. Tämän seurauksena huoneiden lämpötilaa voidaan laskea 1–3 asteella lämpömukavuuden kärsimättä.  Ja yhden asteen pudotus tarkoittaa 5 prosentin säästöä lämmityskuluissa. Elektroninen termostaatti ei myöskään naksu, kuten mekaaniset termostaatit usein tekevät.

kuva: Ensto
 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin