Mistä tiedät, että ladattava akku on turvallinen?

Tasapainoskootterien latauslaitteet ovat aiheuttaneet palovahinkoja ja niiden paloturvallisuutta tutkitaan parhaillaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilla. Tasapainoskoottereita on markkinoilla nyt runsaasti eikä sähkölaitteita enää nykykäytännön mukaan ennakkotestata ennen markkinoille tuloa. Miten käyttäjä voisi varmistaa akun turvallisuuden etukäteen?

– Täysin varmaa keinoa ei ole, mutta muutama asia kannattaa huomioida, vastaa Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö. – Noudata latauksessa aina laitteen omia käyttöohjeita. Lataa sellaisessa paikassa, jossa lähellä ei ole herkästi syttyvää tavaraa. Älä jätä latauksessa olevaa laitetta yksin, vaan seuraa sen toimintaa ja pysy lähistöllä.  Huolehdi, että tilassa on toimiva palovaroitin. Jos latauksen aikana ilmenee kuumenemista tai mitä tahansa epäilyttävää, keskeytä lataus ja vie laite ulos ja ota yhteyttä laitteen myyjään.

Kuinka kuumaa on liian kuuma?

– Jos laite latauksen aikana tuntuu miellyttävän lämpimältä, se on normaalia. Jos se tuntuu kuumemmalta, on syytä huoleen.

Koskeeko ohje kaikkia ladattavia laitteita?

– Periaatteessa kyllä. Tasapainoskootterit eroavat monesta muusta ladattavasta sähkölaitteesta siinä, että niiden akkuihin on ahdettu pieneen tilaan poikkeuksellisen paljon energiaa. Skootterin tulee kestää 120 kg paino ja silti kulkea 12 km tunnissa.  Monessa muussa sähkölaitteessa latausautomatiikka on kehittyneempää. Esimerkiksi käsityökoneissa lataus ei käynnisty, ennen kuin laite on tarpeeksi jäähtynyt. 

Tästä vielä yksi vinkki skootterin lataajalle:

– Jos skootterin akku on ajettu loppuun, älä lataa sitä heti uudelleen. Anna laitteen jäähtyä varjoisassa paikassa vähintään tunnin verran. Ja noudata aina tarkasti käyttöohjetta, muistuttaa Lepistö.

Kuva: Segway (ei liity palovahinkotapaukseen) 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin