Muista tämä, kun vaihdat verhoja

Tilan tuntu lisääntyy, kun ripustat verhot aivan katon rajasta alkaen ja sijoitat ne ikkunan sijasta seinän eteen. Silloin ne eivät myöskään haittaa lämpöpattereiden toimintaa.

Verhovinkkejä

  • Huomioi ikkunamalli ja huonekorkeus. Verho on sopivan pituinen, kun sen alareuna jää noin 1,5–2 senttiä lattian yläpuolelle. Toinen vaihtoehto on tehdä tarkoituksella ylimittaiset verhot, jolloin lattialle jää runsas kangaskeko.
  • Lisää verhojen helmaan lattapainot. Ne tuovat verhoihin ryhtiä.
  • Muista huoneen käyttötarkoitus. Esimerkiksi makuu- ja lastenhuoneessa on käyttöä pimentäville verhoille.
  • Hyödynnä kankaan teknisiä ominaisuuksia. Etelänpuoleiseen ikkunaan kannattaa valita paahteenkestävä, valoa heijastava kangas. Paksut verhot vaimentavat ääntä.
  • Valitse materiaali verhomallin mukaan. Esimerkiksi laskosverhot menevät ommellessa rumasti ryppyyn, jos materiaali on liian ohutta.
  • Vaihtelunhaluinen voi valita vuoritetut verhot ja vaihtaa puolta mielialan mukaan.

Patteri ei sovi verhoiltavaksi

Vapaa ilmankierto patterien ympärillä estyy, jos sijoitat verhot ja huonekalut niiden eteen. Lämmin ilma ei pääse leviämään huoneeseen, minkä huomaat vedontunteena nilkoissa. Termostaattia ei kuitenkaan kannata säätää isommalle, vaan siirtää verhot ja huonekalut vähintään 15 sentin päähän lämmityslaitteesta.

Etenkin umpinaiset patterinsuojukset ovat lämmityksen kannalta ongelmallisia. Ilmankierron takaamiseksi patterinsuojuksen tulisi olla ritilämäinen ja alapuolelta auki.Lämpöteknisesti paras ratkaisu on vaihtaa ruma patteri uuteen. Markkinoilla on tarjolla erilaisia sisustuspattereita, joiden muodoissa ja materiaaleissa on runsaasti valinnanvaraa.

Kaihtimet vähentävät auringon paahdetta 

Sälekaihtimet ovat kätevä näkösuoja ja häikäisyn estäjä, mutta niillä on myös energiataloudellista merkitystä. Suljettuina ne vähentävät auringon lämpösäteilyn pääsyä sisälle ja parantavat ikkunan lämmöneristävyyttä. Kaihdin on edullinen lisäeriste etenkin vanhojen talojen ikkunoihin, joissa sen vaikutus vastaa jopa yhtä ikkunalasia.

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin