Muista tarkistaa, onko hankkimasi laite energiatehokas

Oletko hankkimassa kodin laitteita tai harkitsetko ostoa? Muista päätöksiä tehdessäsi tarkistaa myös laitteiden energiatehokkuus. Vertailemalla laitteita ja valitsemalla itsellesi sopivan, oikean kokoisen laitteen voit vaikuttaa merkittävästikin hankkimasi laitteen kulutukseen.

  • Hanki vain tarpeeseen
  • Hanki omaan käyttöön sopiva laite
    Liian suuri tai liian pieni laite aiheuttaa turhaa kulutusta: liian suurella pyykinpesukoneella pestään vajaita koneellisia usein kun pyykkiä ei tule tarpeeksi. Liian pienellä koneella joutuu suuressa perheessä pesemään pyykkiä liian usein, joten kulutus kasvaa.
  • Vertaile laitteiden energiankulutuksia - hyödynnä energiamerkintöjä
    Energiamerkintä löytyy jo nyt kaikista suurista kodinlaitteista sekä televisioista. Merkintää kannattaa hyödyntää ja vertailla laitteiden energiankulutuksia. Muista kuitenkin, että käyttö ratkaisee: tehokkainkin laite kuluttaa energiaa turhaan jos sitä käytetään turhaan, se sijoitetaan väärin eikä siitä pidetä huolta.

Markkinoilla olevien kodinkoneiden ja laitteiden, lamppujen, toimistolaitteiden sekä autojen  energiatehokkaimmat vaihtoehdot voit tarkistaa helposti netistä Motivan Topten-Suomi.fi -palvelusta. Puolueeton palvelu listaa tiukoin kriteerein valitut energiatehokkaimmat tuotteet ja laitteet. Kylmälaitteilta ja mm. astianpesukoneilta vaaditaan jo A+++ -energialuokka listalle pääsemiseen. Pienen sähkönkulutuksen lisäksi palvelussa huomioidaan muutkin tekijät, mm. veden kulutus ja esim. autojen päästöt.

Käy tutustumassa ennen kaupantekoa: http://topten-suomi.fi/

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin