Näin käytät ilmalämpöpumppua oikein

Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää huomattavasti kodin lämmityskuluissa. Tutustu aina tarkasti sen käyttöohjeisiin ja säädä lämmitys oikein.

Säädä lämpötila

Säädä ilmalämpöpumppu ja varsinainen lämmitysjärjestelmä sopimaan yhteen niin, että pumppu toimii ensisijaisena lämmittimenä. Vasta sitten, kun pumpun tuottama lämpö ei enää riitä, kytkeytyvät patterit päälle.  Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mikäli patterit tai muut asuntosi lämmitysjärjestelmät ovat samanaikaisesti päällä, niiden lämpötilaa voi alentaa 2-4 °C verran ilmalämpöpumpun asetuksia matalammalle (esimerkiksi patteritermostaattiin riittää 17–19°C).

Kun lämpöpumppu on käytössä, muista pitää huoneita erottavat ovet avoimina, jotta pumpun tuottama lämpö pääsee leviämään kaikkialle taloon.

Pidä pumppu lämmitysasennossa.

Monissa pumpuissa on lämpötilan automaattiasetus, joka pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että lämmitetään ja jäähdytetään yhtä aikaa, toisin sanoen automatiikka ohjaa pumpun jäähdyttämään esimerkiksi takalla tuotetun lämmön pihalle. Kylmillä ilmoilla saadaan maksimaalinen lämmitystulos, kun pumpun lämpötilan asetusarvo ja puhallinnopeus pidetään korkeina, pumpun annetaan olla päällä koko ajan ja vältetään ajastintoimintojen käyttöä.

Pumpun tuottama lämpöenergia kuitenkin vähenee ulkolämpötilan laskiessa. Arviolta -15- -20 °C on se pakkaslukema, jolloin pumpun tuottama lämpöenergia ei enää pärjää ensisijaiselle lämmitysjärjestelmälle, ja joudutaan siirtymään takaisin varsinaisen lämmitysjärjestelmän varaan.

Huolla ja puhdista ilmalämpöpumppu ohjeiden mukaisesti

Imuroi suodattimet säännöllisesti ja puhdista syksyllä ulkoyksikköön mahdollisesti kasautuvat lehdet. 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin