Näin musiikki vaikuttaa sinuun saunan lauteilla

Oma mielimusiikki tehostaa saunomisen rentouttavaa vaikutusta ja voi jopa kohentaa kylpijän mielenterveyttä, muistia ja keskittymiskykyä. Musiikki rentouttaa aivojamme vain, jos se on omaa mielimusiikkiamme ja rauhallista.  Jos voi kuvitella löntystelevänsä kiireettä musiikin tahtiin, on se rentoutumiseen sopivaa. Niin sanottu ambient eli tilassa leijuva musiikki ilman rytmiä, tuulen ja meren äänet tai vaikka lintujen laulu auttavat niin ikään rentoutumaan. Epämusikaalisenakin itseään pitävä pystyy käyttämään musiikkia rentoutuksen välineenä, jos haluaa. 

Kannattaako saunaan siis ruuvata kaiuttimet ja ryhtyä löylyttelemään musiikin tahtiin? Musiikki on henkilökohtainen valinta, kaikille saunamusiikki ei sovi. Mutta jos haluaa loikoa lauteilla, sulkea silmät ja lähteä rentouttavalle matkalle jonnekin kauas omiin ajatuksiinsa, lempimusiikki helpottaa tehtävää. Musiikista on ihmismielelle muutakin hyötyä kuin rentoutumisen edistäminen. Mieluisiksi koetut äänet parhaimmillaan kohentavat mielenterveyttä, muistin toimintaa ja keskittymiskykyä. Musiikki aktivoi lähes kaikkia aivoalueita.

Millainen äänentoisto sopii saunaan?

Bluetooth tuo sävelet lauteille 

Moderneimmat laitteet nappaavat musiikin kuunneltavaksi bluetooth-yhteyden avulla. Äänilähteenä voi toimia matkapuhelin, tabletti tai kotitietokone.

Uutta tekniikkaa edustaa järjestelmä, jossa saunan seinälle kiinnitettävässä keskusyksikössä on langaton vastaanotin, vahvistin ja ohjausyksikkö. Keskusyksikköön liitetään niin sanotut runkokaiuttimet, jotka värisevät musiikin mukaan, mutta niissä ei ole perinteistä kaiutinkartiota. Kaiuttimet ruuvataan kiinni esimerkiksi seinäpaneelin taakse, jolloin värinä siirtyy seinään ja muuttuu ääneksi.

Keskusyksikön voi asentaa sekä tavalliseen että infrapunasaunaan tai saunan ulkopuolelle. Se on roiskevesisuojattu ja kestää sadan asteen kuumuutta, joten ihan kiukaan viereen laitetta ei voi sijoittaa. Keskusyksikkö tarvitsee verkkovirtaa toimiakseen ja kaiuttimet liitetään siihen johdoilla. Asentamiseen tarvitaan siis ammattilaista, eikä kyse ole vielä kokonaan langattomasta järjestelmästä.

Alkuun pääsee halvalla

Perinteisemmän järjestelmän rakentajalle on tuotevalikoimaa tarjolla runsaasti. Tarvitaan kaiuttimet, jotka asennetaan joko piiloon, upotetaan seinäpaneeliin ritilän alle, tai ne ovat erikseen koteloidut. Lisäksi tarvitaan vahvistin ja äänilähde. Kaiuttimet ja äänilähde liitetään johdoilla vahvistimeen. Vahvistin on yleensä sijoitettava pois märkätiloista sähköturvallisuuden vuoksi. Tämä tarkoittaa samalla, että äänenvoimakkuuden säätö ja musiikin valinta eivät onnistu saunasta.

Saunaan tulee asentaa vain kuumuutta ja kosteutta kestäviä kaiuttimia. Jos kaiuttimet sijoittaa suhteellisen matalalle – eli ei löylyhuoneen kuumimpiin osiin – saattaa pärjätä vene- tai ulkokäyttöön tarkoitetuilla malleilla. Kotikäyttöön tarkoitettujen tavallisten kaiuttimien pahvielementit eivät kestä saunaolosuhteita vaurioitumatta. Myös kaiutinjohtojen tulee kestää kuumuutta. Suositeltu taso on +150 asteen lämpötilakesto.

Perusmallin saunakaiuttimet saa alle 50 eurolla pari. Langattomat järjestelmät maksavat useita satoja euroja.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin