Näin saat parvekkeestasi enemmän iloa

Sähköt ja valaistus lisäävät parvekkeen käyttöarvoa. Lämmitetyllä ja valaistulla parvekkeella viihtyy syksyllä pidempään. Alkukeväällä kotoisaksi sisustettu tila kutsuu nauttimaan lisääntyvästä auringonvalosta ja kasvattamaan kevään ensimmäisiä yrttejä.

Kerro toiveesi sähkösuunnittelijalle

Kun harkitset parvekkeen sähköistystä, mieti, mitä siellä tehdään, ja millaisia laitteita ja valoja parvekkeella käytetään eri vuodenaikoina.
Parvekkeen sähköistyksen suunnittelee aina sähköalan ammattilainen, esimerkiksi sähkösuunnittelija. Kun omat tarpeet on mietitty, sähkösuunnittelijan on helppo mitoittaa, montako pistorasiaa tarvitaan, mihin ne sijoitetaan ja millaisia sähköasennuksia esimerkiksi grilli, himmentimellä varustetut valaisimet, jouluvalot tai kaukosäätimellä toimivat kaihtimet vaativat.
 
Sähkötyöt teetetään sähköasentajalla. Taloyhtiön isännöitsijältä tarvitaan muutoslupa sähkötöitä varten. Vaikka parveke olisi lasitettu, kyseessä on aina kostea tila, ja kaikkien sähkölaitteiden on oltava suojamaadoitettuja, suojaeristeisiä tai suojajännitteisiä. Uudiskohteessa tai sähköasennusmuutoksissa pistorasioiden on oltava vikavirtakytkimillä suojattuja. Yleensä parvekeasennuksissa 10 A ryhmäsulake riittää lämmitykseen, valaistukseen ja pienitehoisen sähkögrillin käyttöön.

Lämmitä energiaa säästäen

Säteilylämmitys on energiatehokkain valinta parvekkeelle. Säteilylämmittimiä ovat infrapunalämmittimet, säteilypaneelit ja lämpökasetit. Niiden teho perustuu siihen, että ne lämmittävät kohteen pinnan, kuten ihmisen ihon, eivät siis ilmatilaa. Normaalille kerrostaloparvekkeelle riittää 1 kW lämmitin, jonka käyttökustannukset ovat noin 15 senttiä tunnilta. Lämmittimet sijoitetaan seinälle, kattoon tai katon rajaan turvaetäisyydet huomioiden. Lämmityslaitteiden toimintaa on aina hyvä säätää ajastimilla, jolloin ne eivät jää vahingossa päälle.

Valaise viihtyisäksi

Valaistuksessa on hyvä huomioida sekä yleisvalo että kohdevalot. Epäsuora valo luo tunnelmaa. Parvekkeen kaiteiden alle asennettu led-valonauha tai ylös ja alas valaisevat seinälamput parvekepylväissä antavat mielenkiintoisia valoefektejä. Koska tila on välillä kylmänä, pakkasilla toimivat parhaiten led-lamput ja halogeenilamput. Energiansäästölampuista käyvät parhaiten ”pakkaslamput”, jotka on tehty toimimaan kylmässä. Valon määrää voi säätää, kun niihin kytkee himmentimet.
    
Perinteinen loisteputki sopii yleisvaloksi, kun sen kiinnittää valolistan taakse, jolloin valo ei häikäise parvekkeella eikä sisätiloissa oleskelevia. Ulkokäyttöön tarkoitettu riippuvalaisin pöydän yllä on ruokailu- ja kahvitteluhetkien komistus.

Muistathan:

Parvekkeelle ei saa tuoda sähköä jatkojohdolla sisätiloista. Sen sijaan parvekepistorasioista voi ottaa sähköä laitteisiin ulkokäyttöön tarkoitetuilla suojamaadoitetuilla jatkojohdoilla.
 
Sähkön käytöstä ulkona lisätietoja

Kuva: NIKA-Lasitus Oy

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin