Näin suojaat kodin laitteet ukkoselta

Varmimmin saat suojattua kodin herkät sähkölaitteet ukkoselta irrottamalla ne pistorasiasta. Aina se ei ole kuitenkaan ole mahdollista, joten onneksi muitakin keinoja on olemassa. Kohtuuhyvän suojan saat ylijännitesuojauksilla. Taajamissa ja maakaapelialueilla ylijännitteen vaara on pienempi ja silloin suojaksi riittävät usein laitekohtaiset hienosuojat. Avojohto- ja ukkosherkillä alueilla kannattaa näiden lisäksi panostaa sähköpääkeskuksen yhdistelmäsuojaan.

Laitekohtaiset suojat voit asentaa itse

Kodin herkimmän elektroniikan voit suojata laitekohtaisilla ylijännitesuojilla, jotka tulevat laitteen ja pistorasian väliin. Niitä saa sähköalan liikkeistä ja tavarataloista. Hinta on muutamasta kymmenestä eurosta ylöspäin. Näillä voit suojata tietokoneita, tietoverkkoja, televisioita, ilmalämpöpumppuja jne.

Varusta jatkuvaa sähköä tarvitsevat sähkölaitteet UPS:lla. Se turvaa laitteelle tasaisen virransaannin, akkujensa avulla myös lyhyiden sähkökatkosten aikana. UPS liitetään ylijännitesuojan tapaan sähkölaitteen ja virtalähteen väliin.

Asennuta suojaus suoraan pääkeskukseen

Sähköpääkeskukseen asennettava yhdistelmäsuojaksi kutsuttu ylijännitesuoja turvaa sähkölaitteita salaman aiheuttamalta, sähkölinjaa pitkin tulevalta ylijännitteeltä. Suojan asentaa aina sähköammattilainen ja sen hinta on n. 500 eurosta ylöspäin.

Paras suojaus tulee yhdistelmästä

Parhaan suojan ylijännitteen varalle saat, jos asennutat sähköpääkeskukseen yhdistelmäsuojan ja varustat sen lisäksi herkimmät laitteet laitekohtaisilla ylijännitesuojilla.

Ylijännitesuojausta suositellaan ilmajohdon päässä oleviin liittymiin.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin