Näin tunnistat vähän kuluttavan valaisimen

Nyt on entistä helpompaa säästää valaistuksessa. Kaupoissa olevissa valaisimissa pitää nyt olla energiamerkki ja valaisinten energialuokka pitää näkyä myös markkinoinnissa. Tämä auttaa tunnistamaan ja valitsemaan valaisimia, joissa voi käyttää vain vähän energiaa kuluttavia lamppuja.

Valaisimen energiamerkki ilmoittaa, mihin energialuokkiin kuuluvia lamppuja siinä voi käyttää. Merkki on hyödyllinen erityisesti, kun valaisimen pakkauksesta ei suoraan käy ilmi, voiko siinä käyttää esimerkiksi led-lamppuja tai voiko valaisimen lamput vaihtaa.

Millainen on energiatehokas valaisin?

Valaisimessa pitäisi voida käyttää A++ - A -energialuokan lamppuja, jotta energiankulutus olisi mahdollisimman pieni. Tehokkaimmat markkinoilla olevat led-lamput yltävät nykyisin A+ -luokkaan, energiansäästölamput A-luokkaan.

Vältä näitä

Jos valaisimessa ei voi käyttää kuin B-E -luokan lamppuja, on syytä harkita, kannattaako niin energiatehotonta valaisinta hankkia. Kannattaa tarkistaa myös, onko valaisimessa kiinteät lamput, joita ei voi vaihtaa. Silloin koko valaisin on vaihdettava uuteen, jos lamppu rikkoutuu. Sekään ei ole kovin energiatehokasta.

Esimerkkejä erilaisista valaisimien energiamerkeistä. 

Lisätietoa ja apua lampunvalintaan:  

www.lampputieto.fi
www.ekosuunnittelu.fi

Vertailutietoa markkinoiden energiatehokkaimmista lampuista:

www.topten-suomi.fi

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin