Näin valitset oikeanlaisen lampun

Tarkista nämä asiat, kun valitset lamppua valaisimeesi.

1. Oikea lampputyyppi

Valaisin ja lampun käyttötapa määräävät lampputyypin. Yleis- ja ulkovalaistukseen sopivat ledit ja energiansäästölamput, kohdevalaistukseen led-kohdelamput ja saunaan halogeenilamppu. Katso tästä taulukosta oikea. 

  

2. Tarkista lamppupakkauksesta olennaiset tiedot

  • Riittävä valon määrä on tärkein, ja sen kertoo lampun lumen-arvo. Muistisääntönä voi pitää sitä, että vanhan 60 watin hehkulampun teho kerrottuna kymmenellä on lähellä tarvittavaa lumen-arvoa. 60 W hehkulamppua vastaavan lampun lumen-arvo on noin 600–800. Aivan suoraan se ei sovellu muihin, sillä esimerkiksi 100-wattisen hehkulampun korvaajaa etsiessä täytyy luku kertoa 13–15:lla, jotta saa vastaavan lumen-arvon.
  • Värilämpötila on oltava sama valaisimen muiden lamppujen kanssa, 2700–3000 K on lämmin valkoinen väri.
  • Varmista, että lamppu on himmennettävä, jos valaisin sitä vaatii.
  • Varmista myös lampun oikea kanta.
  • Syttymisaika on tärkeä tiloissa, joissa valoa on saatava nopeasti. Ledit ja halogeenit syttyvät heti, energiansäästölamput viiveellä.
  • Tarkista lampun värintoistokyy. Se kertoo, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit tulevat valossa näyttämään. Värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi tai CRI-arvo. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. Hehkulampun Ra-arvo on 100. Halogeenien arvo on lähes yhtä hyvä. Kodin valaistuksessa arvon tulisi olla yli 80. Esimerkiksi energiansäästölampuilla ja led-lampuilla värintoistokyky on luokkaa 80.
  • Energiamerkinnästä näet lampun energiatehokkuuden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Energiamerkintä kertoo lampun energiatehokkuuden. Hehkulamput ovat luokkaa D, halogeenit luokkaa C ja energiansäästölamput sekä led-lamput ovat luokkaa A.

Lisää ohjeita lampunvalintaan:

www.lampputieto.fi/lampunvalintakone
www.premiumlight.eu

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin