Näin vältät kylmälaitteiden turhaa kulutusta

Sijoittaminen liian ahtaasti tai lämpöä tuottavan laitteen viereen lyhentää kylmälaitteen käyttöikää ja lisää sen sähkönkulutusta. Jos ympäristön lämpötila nousee +25 asteesta +32 asteeseen, sähkönkulutus lisääntyy 25–40 %. Lämpöpatterin, lieden tai astianpesukoneen viereen sijoittaminen lisää kulutusta 10–20 %.  Huolehdi siis, että ilma kiertää laitteen ympärillä. Parhaimmat ohjeet saat laitteen käyttöoppaasta.

Arkiset käyttötottumukset vaikuttavat myös kulutukseen. Jäähdytä elintarvikkeet ennen jääkaappiin laittoa, käytä kesäisillä kauppareissuilla kylmälaukkua ja sulata pakasteet jääkaapissa. Muista myös pyyhkiä tiivisteet ja imuroida laitteen tausta silloin tällöin.

Ohjeita sijoittamiseen

  • Jos ilmankierto ei sisälly laitteen ulkomittoihin, varaa yläpuolelle 5-10 cm ja taakse 1-2 cm tyhjää tilaa. Jos yläkomero on kiinni laitteessa, ilman pitää kiertää komeron takaa.  Älä peitä laitteen säleikköä sokkelilla.
  • Jätä säiliöpakastimen koneiston puoleiselle sivulle 6-10 cm tilaa.
  • Asunnon puolilämpimään tilaan sijoitettu pakastin vähentää sähkönkulutusta jopa puolella.

Tiesitkö, että...

  • Pakastuskytkentä lisää sähkönkulutusta 30–55 %. Kytke se pois, kun et enää tarvitse sitä.
  • Jääkaapin ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät sähkönkulutusta uusilla laitteilla 15–20 % ja vanhemmilla laitteilla jopa 50 %.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin