Ohjausjärjestelmällä lämmität kotia vain tarpeen mukaan

Sisälämpötiloja kannattaa pudottaa, kun koti on tyhjillään. Suurin säästö kertyy, jos lämpötiloja ohjataan tunti- ja huonekohtaisesti. Se onnistuu ohjelmoitavien termostaattien ja lämmityksen ohjausjärjestelmän avulla. Kun valo napsautetaan päälle, se syttyy heti. Huonelämpötilan muuttaminen on hitaampaa.

– Alkulämpötilasta sekä lämmitys- ja lämmönjakotavasta riippuen viive on vähintään kymmeniä minuutteja, jopa tunteja. Lämmitys pitää siis saada päälle ennakkoon. Yksinkertaisimmillaan yhden huoneen lämpötilansäädön muuttaminen kellon mukaan säätyväksi onnistuu termostaatin vaihdolla, energianeuvoja Sauli Kuparinen kertoo. Kännykällä tai muulla laitteella tapahtuva etäsäätö vaatii laajemman ohjausjärjestelmän asennuksen. – Nykyisellään ohjausjärjestelmät ovat helppoja käyttää. 

Ohjausjärjestelmä valitaan lämmitysjärjestelmän mukaan 

Ohjausjärjestelmät on tarkoitettu omakotitaloihin ja omakotitaloja vastaaviin vapaa-ajanasuntoihin. Yhtä kaikkiin tapauksiin soveltuvaa tekniikkaa ei ole olemassa, vaan säätötapa pitää valita kohteen lämmitysjärjestelmän perusteella. Nykyiset järjestelmät ovat selkeitä ja graafisia ja ne jopa oppivat itsestään talon tapoja. Erilaiset talot varaavat lämpöä eri tavoin. Kivitaloissa seiniin varautuu huomattavasti enemmän lämpöä kuin puutaloissa, joten lämmityksen oikeat päälle- ja pois-ajat tulee virittää kohdekohtaisesti. Lämmityksen ohjaus pitää olla sellainen, että sen saa kuka tahansa asunnon asukas ainakin ”Kotona”-tilaan, jos aikataulut syystä tai toisesta muuttuvat suunnitelluista.

Paljonko voi säästää?

Yöaikaa ja työaikaa sekä muuta aikaa, jolloin kotona ei oleskella, on normaaliperheessä reilusti puolet vuoden tunneista. Näinä aikoina huonelämpötiloja voi alentaa jopa useilla asteilla ilman haittaa asumismukavuudelle. 

– Kokemusten perusteella jo huonelämpötilojen tarkkailulla ja älytermostaateilla päästään usein 10 prosentin ja laajemmilla etäohjattavilla järjestelmillä 20 prosentin säästöihin lämmitysenergian kulutuksessa. Säästön suuruus riippuu tietenkin siitä, paljonko lämpötilaa voidaan pudottaa, monestako huoneesta ja kuinka pitkäksi aikaa. Jo prosentin keskimääräinen pudotus lämmityskaudella tarkoittaa viiden prosentin lämmitysenergian säästöä. Lämpötilan nosto takaisin oleskelulämpötilaan ei kumoa säästöä, kuten joskus virheellisesti uskotaan, Kuparinen toteaa.

Lämmityksen ohjaus pitää olla sellainen, että sen saa kuka tahansa asunnon asukas ainakin ”Kotona”-tilaan, jos aikataulut syystä tai toisesta muuttuvat suunnitelluista.

Motivan koordinoimassa Elvari-hankkeessa on todettu, että monissa vesikiertolämmitystaloissa käytetyn märkätilojen sähköisen lattialämmityksen ajastaminen käytön mukaan voi tuoda jopa 40 prosentin säästön. Lue lisää. 

Lisää tietoa kodinohjausjärjestelmistä saat täältä.

Ohjausjärjestelmiä lämmitysmuodoittain

Suora sähkölämmitys:

Vesikiertoiset järjestelmät:

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin