Pakasta energiatehokkaasti

Pakastaminen on helppo, nopea ja vaivaton tapa säilöä kesän satoa talvipäivien varalle. Oikein pakastettujen ruoka-aineiden maku, väri, rakenne sekä vita­miinipitoisuus säilyvät lähes tuoreen veroisina. Eikä pakastamisessa tarvita säilöntäaineita.

Muista tämä kun pakastat

  • Kytke pakastin pakastusasentoon noin ½–1 vrk ennen kuin alat pakastaa.
  • Pakasta vain ensiluokkaisia, tuoreita ja puhtaita raaka-aineita. Käsittele ne nopeasti.
  • Valitse oikea pakkausmateriaali. Pakkaa voimakasaromiset tuotteet tiiviisti.
  • Pakasta sopivan kokoisina kerta-annoksina. Muotoile pakkaukset mahdollisimman litteiksi, poista ilma ja sulje tiiviisti.
  • Jätä nestemäisille aineille laajenemisvaraa yksi kymmenesosa astian tilavuudesta.
  • Merkitse pakkauksen päälle selvästi sisältö ja pakkauspäivämää­rä.
  • Jäähdytä pakastettavat tuotteet ennen pakastamista.
  • Pakasta kerralla enintään pakastustehon ilmoittama määrä.
  • Pakasta pakastushyllyillä tai pakastusosassa ja säilytä koreis­sa.
  • Kytke pakastuskytkentä pois noin vuorokauden kuluttua. Älä unohda sitä päälle. Se lisää pakastimen energiankulutusta 30–55 %.

Säilyvyys

Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen.  

  • marjat 10-12 kk
  • kasvikset 10-12 kk
  • yrttimausteet 4-6 kk

Lähde: Marttaliitto

Lue seuraavaksi

Ota mökki käyttöön maltilla talven jälkeen

Sähkö tuo mukavuudet mökille

Näin valitset jatkojohdon pihatöihin