Patterien ja termostaattien vaihdolla jopa viidennes pois lämmityskuluista

Pientalojen yleisin lämmitysmuoto, huonekohtainen pattereilla tai kattokelmuilla toteutettu lämmitys on helppo trimmata entistäkin energiaa säästävämmäksi järjestelmäksi ilman suuria investointeja laitteisiin. Huonekohtainen sähkölämmitys on rakenteeltaan kevyt, ja se reagoi nopeasti ulkolämpötilan muutoksiin, muista lämmönlähteistä saatavaan lämpöenergiaan ja lämpötilan pudottamiseen. Asukkaalle tämä tuntuu tasaisena asumismukavuutena ja kohtuullisina kustannuksina.

Vanhojen, 20–30 vuoden ikäisten sähkölämmittimien vaihto nykyaikaisiin, nopeasti reagoiviin lämmittimiin alentaa tutkimuksen mukaan talon lämmitysenergian tarvetta noin 10 prosenttia. Sauna- ja pesutilojen lattialämmityksen termostaattien uusiminen ja niiden oikeaoppinen käyttö pienentää lämmitysenergian tarvetta toiset 10 prosenttia. Osittain varaaviin lattialämmitysjärjestelmiin on suositeltavaa lisätä myös ulkolämpötilaohjaus ja tarvittaessa huonetermostaatti, jolloin hitaasti reagoiva lattialämmitys ehtii paremmin mukaan lämpötilan muutoksiin ja vältytään yli- tai alilämmöiltä. Rahassa mitattuna puhutaan keskivertoisessa sähkölämpötalossa tällöin parhaimmillaan noin 500 euron vuosisäästöstä.

Motivan Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittiin keinoja sähkölämmitteisten talojen energiakulujen alentamiseen. Tulosten mukaan sähkölämmitteisessä talossa voidaan varsin yksinkertaisin toimin saavuttaa 20 prosentin säästö lämmityskustannuksissa.

kuva: GlenDimplex Nordic

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin