Pyykki puhdistuu jo 20 asteessa

Kaikissa uusissa pyykinpesukoneissa on nyt 20 asteen pyykinpesuohjelma EU:n direktiivin mukaisesti. Pesumahdollisuus näin kylmässä vedessä on aiheuttanut hämmennystä ja kysymyksiä, mitä tällaisessa lämpötilassa voi pestä, rikkooko se koneen ja tuleeko pyykistä ollenkaan puhdasta.

Kuluttaja-lehden testi on selvittänyt asiaa. Tulosten mukaan pesulämpötilan vaihtaminen 40 asteesta 20 asteeseen ei paljoakaan vaikuttanut pesutulokseen. Tosin pesukoneen merkki vaikutti jonkun verran asiaan.  Testissä käytettiin tiukasti pinttyneitä tahroja, joista salaatinkastike ja suklaajäätelö irtosivat yhtä hyvin kummassakin lämpötilassa, mutta rasvaiset oliiviöljytahrat eivät lähteneet kunnolla 20 asteessa. Vaikeat tahrat, kuten tee, maito veri ja muste eivät irronneet kunnolla kankaista missään lämpötiloissa.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kehottaa luottamaan omiin aisteihin pesulämpötilan valinnassa. Jos kylmemmällä vedellä aikaansaatu pesutulos tuntuu riittävän, sitä voi käyttää. Välillä voi pestä kuumemmassa. Marjomaa epäili kuitenkin rasvaisten ihovoiteiden jäämien ja lenkkivaatteiden puhdistumista 20 asteessa. Lisäksi tahrat on aina hyvä pestä tuoreeltaan. Tilanne voi muuttua, jos markkinoille tulee kylmempiin lämpötiloihin tarkoitettuja pesuaineita.

Sähkönkulutuksessa ero on olennainen

Olennainen ero pyykinpesuun eri lämpötiloissa tulee kuitenkin sähkönkulutuksessa. Sähkönkulutus voi 7-kertaistua 20 asteen ohjelman ja 60 asteen ohjelman välillä.

 

Energiankulutus euroina eri pesulämpötilossa
(Sähkön hinta laskemissa on 0,15 e/kWh. lähde: Kuluttaja-lehti 7/14)
 

20 °C

40 °C

60 °C

1 pesukerta 0,03 e 0,16 e 0,22 e
Vuoden pesut 1 krt/viikko 1,56 e 8,35 e 11,39 e
Vuoden pesut 3 krt/viikko 4,68 25,05 e 34,16 e     

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin