Säästä muuttamalla varaava lämmitys jatkuvatoimiseksi

Jatkuvatoiminen lämmitys on usein varaavaa lämmitystä energiatehokkaampi. Elvarissa seurataan kohteita, joissa tehdään muutos yövaraavasta järjestelmästä niin sanottuun jatkuvatoimiseen lämmitykseen. Muutoksella haetaan energiansäästöä lämmityksessä ja lämpimänkäyttöveden valmistuksessa.

Saatava säästö perustuu siihen, että vesivaraajan, lattialaatan ja lämminvesivaraajan lämpötilaa voidaan merkittävästi laskea. Tutkitusti suuren 3 000 litran varaajan lämpöhäviö voi olla 2 000–10 000 kWh/a. Pelkän suurikokoisen vesivaraajan ohittaminen on tehokas energiansäästötoimi, jos varaajan eristystaso ei ole hyvä. Jos kohteeseen on tulossa remontti, sen yhteydessä varaajan pienentäminen tai paksussa lattialaatassa olevat lämmityskaapelien korvaaminen uusilla laatan pinnalle asennettavilla kaapeleilla lisäävät energiansäästöä.

Yöaikaisen varaavan lämmitysjärjestelmän käyttö on ollut yleistä, koska sähköyhtiöiden yö- ja kesäkausitariffit ovat olleet edullisempia. Varaavan järjestelmän käyttö on ollut edullista, mutta ei energiatehokasta. Järjestelmän käyttö jatkuvatoimisena ja mahdollisimman alhaisilla lämpötiloilla on energiatehokas ja todennäköisesti myös kustannustehokkain tapa.

Lähde:  Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari

kuva: Ensto

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin