Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Pienillä asioilla, säädöillä ja tarkistuksilla voit pienentää mukavasti sähkölaskua sähkölämmitystaloissa. 

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutukseen vaikuttavat eniten sisälämpötilojen säätäminen ja niiden pitäminen oikeina. Suora sähkölämmitys on energiatehokas lämmitysmuoto, sillä lämpöä on helppo tuottaa eri tiloihin vain asumistarpeen mukainen määrä. Tyhjää taloa tai tilaa on turha lämmittää, joten lämpötilan alentaminen poissaolojen, kuten lomien ajaksi, on kannattavaa.

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa on tutkittu tapoja, joilla sähkölämmitteisten pientalojen energiankäyttöä voidaan tehostaa. Useassa sähkölämmitteisessä pilottikohteessa lämmityssähkön kulutus on pienentynyt noin 30–40 prosenttia ainoastaan eri tilojen lämpötiloja säätämällä ja pienillä investoinneilla uuteen tekniikkaan. Tämä tarkoittaa, että noin 120 m² kodissa, joissa sähkön kokonaiskulutus on ollut noin 20 000 kWh vuodessa ja lämmön ja käyttöveden osuus siitä noin 14 000 kWh, on kokonaiskulutus vuodessa tippunut 14 000–16 000 kilowattituntiin.

Näillä toimilla säästöjä on saatu eniten aikaan:

  • Aseta ja pidä sisälämpötilat lämmitetyissä tiloissa suositusten mukaisina
oleskelutilat 20–21 °C        
makuuhuoneet 18–20 °C        
varasto 12 °C        
autotalli  5 °C        
  • Tilkitse ikkunat ja korjaa vetoiset paikat.
  • Säädä ilmanvaihtoa aina käyttötarpeen mukaan.
  • Käytä sähkölämmityksen tukena ilmalämpöpumppua tai lisää tulisijan käyttöä.
  • Säädä lämminvesivaraajan veden lämpötila 80 asteesta 60 asteeseen.
  • Asenna aikaohjatut termostaatit kylpyhuoneen sähköiseen lattialämmitykseen. Toimenpiteellä on lähes puolitettu tilan lämmittämiseen käytetty energia. Tämä tarkoittaa tavanomaisen pientalon kylpyhuoneessa noin 1 000 kWh vuodessa.

Lisää tietoa:  
Motivan koordinoima Elvari, sähkölämmitteisten pientalojen tehostamisohjelma, on koostanut   hankekumppaneineen kattavan tietopaketin, johon koottu keskeisimmät sähkölämmityksen tehostamiskeinot osoitteeseen www.motiva.fi/sahkolammitys. Käy tutustumassa. 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin