Silityskeskus tekee silittämisestä vähän mukavampaa

Oikenisiko paita paremmin silityskeskuksen höyryllä? Silityskeskuksen toimintaperiaate on sama kuin höyryraudassa.  Silityskeskuksessa höyry vaan tuotetaan erillisessä höyrystimessä ja johdetaan silitysrautaan taipuisalla putkella. Mutta tuoko silityskeskus uutta puhtia silitystyöhön? Kokeiltavaksi valittiin Tefal Express 50.

Kokemuksia käytöstä

  • Helppo ottaa käyttöön; vesisäiliö täyteen ja pistoke seinään. Pari minuuttia odottelua ja silityskeskus on valmis.
  • Höyrysilitysraudalle hankittu silityslauta tuntui liian huteralta lähes seitsemän kiloa säiliö täynnä painavalle laitteelle. Sijoitimme keskusyksikön tuolille, josta 180 cm pituinen alustan ja rautaosan välinen höyryletkun ja sähköjohdon yhdistelmä riitti hyvin koko silityslaudan alueelle.
  • Käänsimme höyrynsäätimen maksimiteholle ja lämmönsäätimen kolmen pisteen asentoon. Höyrypainiketta painettaessa höyryä tuli paljon ja paine oli vähintäänkin riittävä. Ohjekirjan mukaan maksimisäädöllä määrä on 110 g minuutissa ja paine 4,5 bar.
  • Vaikeasti ryppyyntyneet puuvillapaidatkin oikenivat hyvin. Sekoitepaidoissa alensimme lämpötilaa.
  • Neljän silitetyn paidan jälkeen silityslaudan kangas oli työskentelyalueelta kauttaaltaan märkä, joten käänsimme höyrysäätimen n. 30 %:n teholle, joka tuntui olevan sopiva yleisasetus.
  • Rautaa voi käyttää myös pystyasennossa, esimerkiksi pikkutakin selkään syntyvien taitteiden oikaisuun. Pelkkä höyryn voima ei riittänyt, mutta vekki hävisi, kun kangasta pingotti samalla. Tässä kohtaa suuresta höyrytehosta oli selvästi hyötyä.
  • Paidan silittämiseen kului ainakin aluksi yhtä paljon aikaa kuin aikaisemmin, mutta työ oli mukavampaa.

Hyvä tietää, jos mietit hankintaa

Hintahaitari on laaja, halvimmat laitteet alle 100 euroa ja kalleimmat ovat yli 1000 euroa. Hintojen lisäksi laitteissa on suuria eroja. Esimerkkinä lämpiävä lautaosa, jossa on höyrytoiminto sekä imu. Vertailin höyryntuoton määrää ja painetta, laitteiden sähkötehoa, vesisäiliön suuruutta, lämpenemisaikaa ja käyttöön liittyviä toiminnallisuuksia ja tietysti hintaa. Kalliimmissa laitteissa on enemmän ominaisuuksia mutta halvemmillakin saa vähennettyä silittämiseen kuluvaa aikaa ja lisättyä työn mielekkyyttä. Käytettävissä oleva raha, silitettävien vaatteiden määrä ja laatu sekä jokaisen omat mieltymykset ovat ne mittarit, joiden mukaan valinta on tehtävä.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin