Sisustamalla voit vaikuttaa kodin energiakuluihin

Huonekalujen sijoittaminen ja sisustusmateriaalit voivat vaikuttaa kodin energiankulutukseen. Tarkista nämä, kun sisustat:

  • Jätä pattereiden väliin ilmatilaa, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään vapaasti. Jos patterin edessä on huonekaluja tai paksut verhot, lämpö leviää huoneeseen heikommin. Kaapit ja muut tiiviit huonekalut kannattaa sijoittaa kauemmas lämmönlähteistä.
  • Tarkista, että termostaatteja ei peitetä verhoilla tai muilla esteillä, sillä silloin ne eivät tunnista huoneen todellista lämpötilaa.  Verhot ja sälekaihtimet voit kuitenkin sulkea kylminä pakkasöinä, sillä ne estävät lämmön haihtumista. Ikkunoiden pesu vähentää valaistuksen tarvetta ainakin päiväsaikaan.
  • Kattolämmityselementtien kohdalla ei ole hyvä paikka kerrossängylle eikä korkeille kaapeille. Varmista, että lämpö pääsee kiertämään vapaasti.
  • Missä ovat lattialämmityksen termostaatit? Jos laitat maton lattiassa olevan termostaatin päälle, laite tulkitsee, että lämpöä on tarpeeksi ja huoneen lämpötila laskee.
  • Suorassa lattialämmityksessä paksut matot voivat turhaan hidastaa lämmön luovuttamista. Lämmitetylle lattialle ei muutenkaan kannata laittaa liian paksua mattoa. Parhaita materiaaleja ovat villa ja keinokuidut. Lateksipohjaiset matot murenevat ajan mittaan vaihtelevassa lämpötilassa.
  • Matto voi lisätä käyttömukavuutta esimerkiksi laattalattiassa, jossa on varaava lattialämmitys.  Yösähköä käyttävä lattialämmitys varaa lattiaan lämpöä yöllä ja voi tuntua illalla viileältä ennen kuin lämmitys taas käynnistyy. Matto toimii silloin lämmöntasaajana.
  • Matto auttaa säästämään energiaa. Kylmältä tuntuvan lattian päälle voit laittaa maton, sen sijaan, että nostaisit lämmitystä parilla asteella.
  • Valitse sisustukseen helppohoitoisia, kestäviä materiaaleja. Mitä vähemmän kotona pitää siivota, sitä vähemmän kuluu energiaa.

 

Kuva: Glen Dimplex

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin