Suunnitteletko energiaremonttia? Näin pääset alkuun

1. Selvitä oma tilanne

Millainen on talosi lämmitysjärjestelmä. Mihin energiaa oikeasti kuluu? Vertaa omia tuloksiasi vastaavan kokoisten talojen energiankulutukseen. Onko energiankäyttösi sellaisella tasolla, että investointien avulla sitä voisi järkevästi pienentää? Investointien takaisinmaksuaika pitäisi olla korkeintaan 10 vuotta.

2. Ovatko helpot energiansäästötoimet jo käytössäsi?

Energiankäyttöön liittyvillä muutoksilla saat helposti ilman suuria kustannuksia aikaan suuriakin säästöjä. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää lämmityskuluissa 5 prosenttia. Ne kannattaa hyödyntää ensin.

3. Selvitä vaihtoehdot

Mikä sopii omaan taloosi ja omaan tilanteeseesi? Maalämpö on kannattava vaihtoehto isohkoissa, noin 200 m² taloissa. Pienemmissä, noin 120 m² taloissa maalämpö ei aina ole kannattava investointi, mutta sähkölämmityksen rinnalla toimivat hyvin monet lisälämmitysmuodot: ilmalämpöpumput, ilma-vesilämpöpumput, puulämmityksen lisääminen, ilmanvaihdon tehostaminen ja parempi lämmöntalteenotto.  Jos talossa on iso lämminvesivaraaja, käyttöveden lämmitykseen kuluu neljännes lämmitysenergiasta. Hybridivaraajan avulla käyttövettä voi lämmittää vaikkapa aurinkopaneeleilla. Vaihtoehtoja on paljon.

4. Kysy neuvoja!

Omasta sähköyhtiöstäsi saat apua energiakulujen seurantaan ja sopivien säästötoimien valintaan. Alueelliset energianeuvojat antavat puolueetonta ja käytännönläheistä tietoa sekä opastavat energiaremontin suunnittelussa. Ota yhteyttä oman alueesi neuvojaan. Palvelu on maksutonta.

5. Seuraa kulutusta

Seuraa omaa sähkönkulutustasi tarkasti myös remontin jälkeen. Etäluettavien mittareiden mahdollistamat sähkönkulutusraportit ovat tähän oiva väline. Niistä näet, purevatko säästötoimenpiteet ja toimiiko järjestelmä niin kuin sen pitäisi. Säädöissä käy helposti virheitä. Laitteet pienentävät kulutusta vain oikein käytettyinä. Raporteista näet myös, jos joku laite on jäänyt vahingossa päälle, esim. kesäaikana.

 

Suuntaa-antavia esimerkkejä remontointikustannuksista

Lämpöpumppu ilmasta ilmaan 1 500–2 500 €
Lämpöpumppu ilmasta veteen 6 000–10 000 €
Maalämpö 12 000–22 000 €
Aurinkokerääjät 5 000 €
Hybridivaraaja 5 000 €
Vesitakka 7 000 €
Vesipiippu 5 000 €

 

Toteutettuihin energiaremontteihin pääset tutustumaan sivustolla www.eemontti.fi
Eemontti on Sitran ja Tekesin rahoittama energiaremonttihanke, jossa etsittiin innovatiivisia ratkaisuja pientalojen energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lisää tietoa:

Alueellinen energianeuvonta www.eneuvonta.fi

Kymenlaakso:
Tommi Tuomi, energianeuvoja, p. 020 615 7449
tommi.tuomi(at)kouvola.fi

Päijät-Häme:
Essi Krans, energianeuvoja (31.10.2016 saakka), p. 044 416 3626
essi.krans(at)lahti.fi
Hankkeen yhteyshenkilö, ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi, p. 050 559 4090
paivi.sieppi(at)lahti.fi

Lue seuraavaksi

Mars mattopyykille - tässä vinkkejä

Näin pienennät sähkölaskua kesällä

Laita lämmitys kiinni kesäksi