Suunnitteletko energiaremonttia? Näin pääset alkuun

1. Selvitä oma tilanne

Millainen on talosi lämmitysjärjestelmä. Mihin energiaa oikeasti kuluu? Vertaa omia tuloksiasi vastaavan kokoisten talojen energiankulutukseen. Onko energiankäyttösi sellaisella tasolla, että investointien avulla sitä voisi järkevästi pienentää? Investointien takaisinmaksuaika pitäisi olla korkeintaan 10 vuotta.

2. Ovatko helpot energiansäästötoimet jo käytössäsi?

Energiankäyttöön liittyvillä muutoksilla saat helposti ilman suuria kustannuksia aikaan suuriakin säästöjä. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää lämmityskuluissa 5 prosenttia. Ne kannattaa hyödyntää ensin.

3. Selvitä vaihtoehdot

Mikä sopii omaan taloosi ja omaan tilanteeseesi? Maalämpö on kannattava vaihtoehto isohkoissa, noin 200 m² taloissa. Pienemmissä, noin 120 m² taloissa maalämpö ei aina ole kannattava investointi, mutta sähkölämmityksen rinnalla toimivat hyvin monet lisälämmitysmuodot: ilmalämpöpumput, ilma-vesilämpöpumput, puulämmityksen lisääminen, ilmanvaihdon tehostaminen ja parempi lämmöntalteenotto.  Jos talossa on iso lämminvesivaraaja, käyttöveden lämmitykseen kuluu neljännes lämmitysenergiasta. Hybridivaraajan avulla käyttövettä voi lämmittää vaikkapa aurinkopaneeleilla. Vaihtoehtoja on paljon.

4. Kysy neuvoja!

Omasta sähköyhtiöstäsi saat apua energiakulujen seurantaan ja sopivien säästötoimien valintaan. Alueelliset energianeuvojat antavat puolueetonta ja käytännönläheistä tietoa sekä opastavat energiaremontin suunnittelussa. Ota yhteyttä oman alueesi neuvojaan. Palvelu on maksutonta.

5. Seuraa kulutusta

Seuraa omaa sähkönkulutustasi tarkasti myös remontin jälkeen. Etäluettavien mittareiden mahdollistamat sähkönkulutusraportit ovat tähän oiva väline. Niistä näet, purevatko säästötoimenpiteet ja toimiiko järjestelmä niin kuin sen pitäisi. Säädöissä käy helposti virheitä. Laitteet pienentävät kulutusta vain oikein käytettyinä. Raporteista näet myös, jos joku laite on jäänyt vahingossa päälle, esim. kesäaikana.

 

Suuntaa-antavia esimerkkejä remontointikustannuksista

Lämpöpumppu ilmasta ilmaan 1 500–2 500 €
Lämpöpumppu ilmasta veteen 6 000–10 000 €
Maalämpö 12 000–22 000 €
Aurinkokerääjät 5 000 €
Hybridivaraaja 5 000 €
Vesitakka 7 000 €
Vesipiippu 5 000 €

 

Lisää tietoa:

Alueellinen energianeuvonta

Kymenlaakso:
Tommi Tuomi, energianeuvoja, p. 040 5009 586
tommi.tuomi(at)kouvola.fi

Päijät-Häme:
Essi Krans, energianeuvoja p. 044 416 3626
essi.krans(at)lahti.fi
 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin