Suunnitteluvinkkejä vanhan talon sähköremonttiin

Hyvä suunnittelu on avainsana onnistumisessa. Mieti, mitä haluat, myös tulevaisuudessa ja tee realistinen budjetti.

Teetä aina sähkösuunnitelma

Kiinnitä huomio kokonaisuuteen. Valintoja tehdessä on hyvä pohtia asioita monelta kannalta. Mikä minusta tuntuu tärkeältä, mikä on teknisesti mahdollista, mikä on järkevää ja mikä on taloudellista? Esimerkkinä ovat jotkut pisimmälle viedyt tekniset ratkaisut kodin sähköistyksessä. Ne kyllä auttavat energian käytön tehokkuudessa, mutta voivat olla niin kalliita hankkia, että kuoletusaika jää kohtuuttoman pitkäksi. Jotkut taas säästävät energiaa yhdessä kohdassa, mutta siirtävät kulutusta toiseen pisteeseen. Tulevaisuudessa sähköenergian hinta jatkaa varmasti nousuaan, mutta tekniikan kehittyessä kulutusta pystytään vähentämään tinkimättä mukavuudesta. Älykkäiden sähköverkkojen ja sähköyhtiöiden tuotteiden kehittyessä kulutusta on mahdollista ohjata jopa tuntitasolla sellaisiin hetkiin, jolloin sähkön hinta on edullisempaa.

Suunnittele tulevaisuutta varten

Kodin sähköasennusten remontti ei useinkaan ole pikkuhomma. Sähkötöissä noudatetaan SFS 6000 -standardia, jota on päivitetty vuonna 2012. Sen mukaan pistorasioita syöttävissä johtimissa on oltava vikavirtasuojaus ja uusiin ilmajohdoilla rakennettuihin liittymiin on tehtävä ylijännitesuojaus. Käytännössä näiden toteuttaminen tarkoittaa vanhemmissa taloissa uuden sähkökeskuksen, kaapeloinnin ja sähkökalusteiden uusintaa.

Pyrkimys entistä tehokkaampaan energiankäyttöön ja teknisten ratkaisujen kehittyminen tuovat oman osansa sähköistyksen uusintaan. Automaatio ja langattomat ohjaukset ovat jo nyt paljon käytössä, ja vauhti tulee varmasti kasvamaan lähivuosina. Omatkin käyttötarpeet muuttuvat vuosien myötä. Esimerkiksi pihalla tekeminen lisääntyy koko ajan, ja sähköisten apuvälineiden määrä kasvaa. Ulkovalojen, lehtipuhaltimen ja grillin sähkönsyöttöön tai vaikka sähköauton lataukseen on hyvä varautua jo silloin, kun piha on muutenkin auki.

Sähköremontin suunnittelun muistilista

  •  tee omalle remontillesi aikataulu paperille
  •  tutustu rauhassa tarjolla oleviin ratkaisuihin
  •  listaa omat toiveesi
  •  teetä aina erillinen sähkösuunnitelma
  •  määrittele budjetti yhdessä suunnittelijan kanssa
  •  pyydä kirjalliset tarjoukset urakoitsijoilta

Lisätietoja:

Toteutusvinkkejä vanhan talon sähköremonttiin 

Käyttöönottotarkastus on sähköremontin viimeisin vaihe 

www.korjaustieto.fi

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin