Tämä on hyvä tietää ukkosesta

Ukkoseen liittyy paljon uskomuksia. Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija, meteorologi Antti Mäkelä ja Sähköinfon tekninen asiantuntija Timo Ylinen antavat väitteiden tilalle totuuksia.

Metsässä on turvallisempaa kuin aukealla.
– Totta. Salaman lyömäksi joutuu se kohde, joka erottuu kyseisestä ympäristöstä joko korkeuden ja/tai sähkönjohtavuuden ansioista. Jos ihminen seisoo aukealla pellolla ja salama on hakeutumassa lähistölle, ihminen on todennäköisin iskukohde.

Älä mene ukkosella sähkölinjojen lähelle.
– Totta. Salamat iskevät mielellään sähkölinjoihin (ilmajohtoihin) ja tilanteesta riippuen virta voi ohjautua lähellä olevaan ihmiseen.

Autossa on ukonilmalla turvallista.
– Totta. Perinteisen henkilöauton umpinainen metallikori muodostaa Faradayn häkin, jonka sisälle sähkövirta ei kulkeudu. Virta etenee näkymättömänä koria pitkin ja hyppää usein läpilyöntinä renkaan yli maahan.

Sähkökäyttöinen henkilöauto on herkkä vioittumaan ukonilmalla.
– Totta. Vaikka sisällä autossa on turvalllista, kaikki nykyautot, niin sähköiset kuin polttomoottorikäyttöiset vioittuvat käytännössä aina salaman iskiessä. Tämä johtuu siitä, että autoissa on paljon herkkiä sähkölaitteita, jotka eivät kestä salaman virtapiikkejä ja ylijännitteitä.

Pallosalama voi tulla savupiipusta tai avoimesta ikkunasta sisälle, joten sulje ovet, ikkunat ja pellit.
– Tavallaan totta. Tieteelliseltä kannalta pallosalaman olemassaoloa ei ole vielä kyetty selittämään, mutta jos pallosalama on olemassa, se tosiaan voi tupsahtaa sisälle esimerkiksi savupiipusta. Tosin sama asia koskee tavallistakin salamaa, eli avonaisesta ikkunasta salama voi päästä taloon sisään helpommin kuin suljetusta.

Älä ui ukkosella. Jos olet vesillä veneellä, hakeudu rantaan.
– Totta. Aukealla paikalla erottuva kohde on todennäköisin iskukohde. Rannalla kannattaa hakeutua etäälle rantapuista, jotka ovat otollisia iskukohteita korkeuden ja hyvän maadoituksensa vuoksi.

Älä käytä sateenvarjoa ukonilmalla.
– Totta. Kaikki esineet, joilla ihminen lisää korkeuttaan ja/tai sähkönjohtavuuttaan kasvattavat salaman osumisen todennäköisyyttä. Siis parempi kastua kuin katua.

Älä koske ukkosella metalliin, esim. vesijohtoon tai tiskipöytään, sillä voit saada niistä sähköiskun.
– Tarua. Sähköiskun vaaraa ei ole.

Kännykkä ja nettiyhteys toimivat sähkökatkoksen aikana niin kauan kuin akuissa riittää virtaa.
– Tarua. Tukiaseman akkujen hyytyessä loppuu tietoliikenne, vaikka omien laitteiden akuissa virtaa vielä riittäisikin.

Ongella kannattaa pysyä kaukana sähkölangoista.
– Totta. Pitkä onkivapa voi vahingossa osua avojohtoon ja aiheuttaa sähköiskun. Ukonilmalla ei kannata olla vesillä, eikä pitää onkivapaa esillä.

Pakasteet säilyvät pakastimessa ilman sähköä kaksi päivää.
– Mahdollisesti totta. Sähkökatkojen aikana pakastimen avaamista kannattaa välttää, jottei kylmä karkaa.

Älä käytä sähkö- tai televerkkoon kytkettyjä laitteita ukkosella, vältä pistorasioita.
– Totta. Salama voi iskeä sähköjohtoon tai sen lähistölle, ja tästä aiheutuva ylijännite voi siirtyä verkkoa pitkin jopa useita kilometrejä rakennuksissa oleviin sähkölaitteisiin. Taajama-alueella sähkölaitteet ovat paremmin suojassa, koska sähköverkko on toteutettu maakaapeleilla ja salamaisku kaapeliin on epätodennäköisempi kuin isku ilmajohtoon.

Ainoa tapa suojata sähkölaitteet ukkoselta on irrottaa töpselit ja antennin johdot pois seinästä.
– Tarua ja totta. Varmimmin sähkölaitteet voi suojata ylijännitteiltä irrottamalla ne sähkönsyötöstä. Tämä kuitenkin edellyttää, että ollaan ukkosen noustessa kotona niitä irrottamassa. Kodeissa on myös kiinteästi asennettuja laitteita, joita ei voi irrottaa sähkönsyötöstä. Tällaiset voi suojata ylijännitesuojilla, jotka ohjaavat sähköverkon kautta saapuneet ylijännitteet hallitusti maahan ja estävät laitteiden vahingoittumisen. Toimiva suojaus edellyttää rakennuksen pääkeskukseen kiinteästi asennettavaa suojaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää pistorasiaan asennettavalla suojalla. Myös laitteiden omaan ylijännitekestoisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Pelkät pistorasiaan asennettavat suojat eivät suojaa suuremmilta ylijännitteiltä.

Sähkölaitteet saa aina suojattua ylijännitteeltä.
– Tarua. Ammattitaitoinen sähköurakoitsija osaa toteuttaa kiinteistöön oikeanlaisen suojauksen, mutta ikävä kyllä aivan sataprosenttista suojausta ei ole kustannustehokasta toteuttaa.

Lue lisää sähkölaitteiden ylijännitesuojauksesta:

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin