Tee kännykästä mökkitalkkari

Vapaa-ajan asunto saattaa olla suurimman osan ajasta omillaan niin luonnonvoimien kuin luvattomien kulkijoidenkin armoilla. Mobiilitekniikka on tuonut paljon mahdollisuuksia kiinteistöjen valvontaan ja käyttöön.Voit helposti valjastaa tekniikan vartioimaan kiinteistöä ja hälyttämään, jos jotain poikkeavaa tapahtuu. Voi olla myös mukavaa ja turvallisuutta parantavaa, kun voit kauko-ohjata vaikkapa pihavalaistuksen päälle.

Palvelu vai ostopalvelu

Valvonnan voit ostaa ostopalveluna tai hoitaa itse. Päätä, kuka ottaa vastuun ongelmatilanteen hoitamisesta. Teknisesti hälytys omaan matkapuhelimeen tulee olla tyypiltään soitto. Tekstiviesti voi sujahtaa taskuun huomaamatta, mutta soittoon havahtuu varmemmin. Tarkista myös, että kiinteistösi sijaitsee kännykkäoperaattorin kuuluvuusalueella. Hyvä lisä mökillä on valvontakamera, jonka avulla mökin tilanteen voi tarkistaa heti netin kautta.

Omat vai vuokralaitteet

Osa palveluntarjoajista suostuu vartioimaan kohdetta vain, jos he asentavat taloon edustamansa laitteet itse. Vuokralaitteisiin puolestaan liittyy aina joku palvelu. Vähintäänkin itsepalvelu netin kautta. Tarkista sopimusta tehdessäsi, miten vartiointipalvelu suhtautuu aiheettomiin hälytyksiin. Jos omistat laitteet, todennäköisesti aiheetonkin käynti veloitetaan kiinteistön omistajalta.

Murtovaras ei ole ainoa huolenaihe

Voit yhdistää vapaa-ajan asunnon valvontaan murto- ja palovalvonnan lisäksi lämpötilan seurannan. Lämpötila kertoo, onko asunnon lämmitysjärjestelmä kunnossa. Hälytys asetetaan lähtemään, jos lämpötila alittaa tietyn alarajan. Hälytysraja on oltava vielä selvästi lämpimän puolella, jotta ongelmaan ehditään puuttua.

Jonkun verran asennetaan myös vuotoilmaisimia hälyttämään vesivahingoista. Käytännössä on kuitenkin varmempaa katkaista vedenpaine kokonaan poissaolon ajaksi. Tämänkin voit halutessasi automatisoida. Siihen tarvitaan LVI- ja sähköasentajan apua, jotta vesipumpulta katkeaa sähkö ja vesijohdon sähkötoiminen venttiili menee kiinni aina, kun murtovalvonta laitetaan päälle. Kameroiden avulla voit täydentää valvontaa. Näin on mahdollista todeta suoraan kuvasta näkyvimmät tapahtumat.

Mökki lämpimäksi jo matkalla

Etäkäyttö on vapaa-ajan asunnoissa ihan mukava lisä. Jos haluat pitää mökin poissaollessasi alennetussa lämpötilassa, voit tekstiviestillä nostaa lämpötilan takaisin normaaliksi. Kameravalvonnan tueksi voit sytyttää valot kriittisiin kohtiin, jolloin kuvaa on helpompi tutkia. Eräs sovellus voisi olla sellainen, jolla sytytät valot laiturille. Näin helpottuu syysillan veneretkeltä navigointi omaan rantaan. Kiukaan kauko-ohjaus puolestaan on turvallisuusriski ja siksi sitä ei juuri suositella, vaikka sitä usein kysytäänkin.


Hyödyllisiä linkkejä:

Enston ohjausjärjestelmät 
www.celotron.fi
www.verisure.fi
www.fsm.fi
www.elisa.fi/vahti
www.securitasdirect.fi
www.proteco.fi/yksityisille
 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin