Tehosta lämmitystä uusimalla termostaatit

Termostaattien vaihtaminen on kustannustehokas tapa energian käytön tehostamiseen. Se kannattaa etenkin sähkölämmitteisten pientalojen huonetiloissa, joissa on jatkuvatoiminen lattialämmitys ja kivilattia.

Erityisen tarkkana kannattaa olla kylpyhuoneen lattialämmityksen suhteen, jos se on jatkuvasti päällä ja toimii suoralla sähkölämmityksellä. Vanhat lattiatermostaatit yhdistettynä:

  • jatkuvaan ympärivuotiseen lämmitykseen,
  • korkeaan lattian pintalämpötilaan,
  • suureen kaapelitehoon,
  • syvälle betonilaattaan asennettuihin lämmityskaapeleihin,
  • kivipintaisiin lattiapinnoitteisiin,
  • puutteelliseen alapohjan eristykseen tai
  • koneelliseen poistoilmanvaihtoon ja suureen vaihdettavaan ilmamäärään

ovat energian käytön tehokkuutta ajatellen turmiollinen yhdistelmä. Noin puolessa kaikista sähkölämmitystaloista on tällainen tilanne. Termostaateilla on keskeinen rooli, koska niillä voidaan kompensoida monia edellä mainittujen tekijöiden vaikutuksia energiankulutukseen. Termostaattien vaihtaminen on helppo ja edullinen toimenpide, jonka voi tehdä sähkömies.

Termostaatin vaihdolla voi säästää puolet pesutilojen lämmitysenergiasta

Elvari-hankkeessa selvitetään, miten termostaattien vaihdot vaikuttavat energiankulutukseen. Kohteena ovat huoneet, joissa on suora, jatkuvatoiminen lattialämmitys ja klinkkerilattia esimerkiksi pesu-, kodinhoito-, wc- ja eteistiloissa.

Alustavien mittaustulosten mukaan termostaattien uusimisella saavutetaan parhaimmillaan jopa 50 prosentin ja noin 1000 kWh/a säästö pesutilojen lämmitysenergian kulutuksessa. Tällöin pesutilan lämpötila nostetaan uudella termostaatilla tarkasti viihtyvyystasolle vain tilan käytön ajaksi. Muun ajan lämpötila lasketaan niin alas kuin tilan ja lattiarakenteen lämpötekniset ominaisuudet, lämmitysteho ja aikaviiveet sallivat.

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin