Tiesitkö tämän saunomisesta?

Kiuas on teholtaan ylivoimaisesti kodin suurin sähkölaite. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitoon. Sauna kannattaa siis lämmittää kerralla koko perheelle. Turhaa kulutusta on myös saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään.  Lempeät 70...80 asteen löylyt ovat energiataloudelliset, sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20–30 prosenttia.

Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa kodin sähkölaskua jopa 200–300 eurolla vuodessa. Jos kuitenkin saunot lähes päivittäin, hyvin lämpöeristetty jatkuvasti käyttövalmis kiuas on energiataloudellinen ratkaisu. Sen tuottamaa lämpöä voidaan hyödyntää märkätilojen lämmityksessä.

Uusilla, sekunnin tarkasti ohjelmoitavilla älykiukailla saadaan säästöä aikaan kulutuksessa. Kiukaiden ohjauskeskuksessa säädetään kiukaan kivitilaa ja saunan lämpötilaa asteen tarkkuudella. Energiankulutus laskee näin jopa 30 prosenttia. Tekniikan avulla tarkka saunoja pääsee seuraamaan energiankulutusta ja saunan käyttötunteja.

Verkkomallinen kiuas sopii pehmeistä ja kosteista löylyistä pitävälle. Kiukaasta saa sitä kipakammat löylyt, mitä ylemmäs ja mitä kuumemmille kiville löylyä heittää. Verkkomallinen kiuas kuluttaa perinteistä mallia enemmän sähköä, sillä lämmitettävien kivien määrä on suurempi. Kun perinteinen kiuas lämpiää puolessa tunnissa, verkkokiuas tarvitsee 1-1,5 tuntia.

Tiesitkö, että…

  • eristämättömät, suuret lasi- ja kivipinnat löylyhuoneessa lisäävät kiukaan tehontarvetta. Neliömetri kiveä tai lasia vastaa yhtä lisäkilowattia lämmitystehoa.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin