Toteutusvinkkejä vanhan talon sähköremonttiin

Sähkösuunnitelman perusteella laskettu tarjous ja kirjallinen sopimus antavat hyvät lähtökohdat onnistuneelle toteutukselle. Asuintalojen kiinteät sähköasennukset suorittaa aina rekisteröitynyt urakoitsija, jolla on kohteen vaativuuteen nähden riittävä pätevyys.

Sähköasennusten toteutus

  • pyydä sähkösuunnitelmaan perustuvat kirjalliset tarjoukset sähköurakasta
  • tee urakoitsijan kanssa kirjallinen sopimus
  • valitse laadukkaita tuotteita, koska sähkökalusteiden käyttöikä on pitkä
  • hyödynnä kehittyneitä ohjausjärjestelmiä
  • älä tingi turvallisuudesta
  • huolehdi myös käyttöönottotarkastuksesta

Kaikki uusiksi

Vanhoissa taloissa voi olla ihan toimivat sähköasennukset, mutta niitä on käytännössä aika vaikea hyödyntää osana uutta. Nykyisin sähkötöissä käytettävän SFS 6000 -standardin mukaan pistorasioihin on tehtävä vikavirtasuojaus ja uusiin ilmajohdoilla rakennettuihin liittymiin ylijännitesuojaus. Näitä ei ole mahdollista lisätä vanhoihin sähköjärjestelmiin vaan sekä sähkökeskus, kaapelointi että sähkökalusteet on uusittava.  Harvoin vanhat sähköasennukset ovat muutenkaan riittäviä, sillä kotien sähkölaitteiden määrä ja energian tarve ovat vuosien myötä kasvaneet.

Johdot putkiin tai kanavaan

Runkorakenteisiin ulottuvassa remontissa sähköasennukset on helppo saada piiloon seiniin, lattioihin ja kattoihin. Asennukset tehdään yleensä sähköputkilla samaan tapaan kuin uusissa taloissa. Perinteisten sähköputkien rinnalle on tullut saneerauskohteisiin hyvin soveltuva taipuisa putkijohto, jossa johtimet on valmiina sähköputken sisällä. Rakenteiden sisällä olevat johtimet ovat suojassa ja mahdollistavat esim. valaisimen sijoittamisen lattiapintaan.

Remonttikohteissa ei kuitenkaan aina avata vanhoja pintoja, jolloin johdotukset on tehtävä pinta-asennuksina. Jalkalistan tai vuorilistan paikalle laitettavat asennuskanavat sopivat hyvin remonttikohteisiin. Eri valmistajien järjestelmistä löytyvät kanavien lisäksi erilaiset kulmapalat ja muut tarvittavat asennusosat. Kanavaan on helppo lisätä pistorasioita tai kytkimiä myöhemminkin. Kanavan kokoa valittaessa on hyvä jättää vähän kasvunvaraa myös tuleville tarpeille. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi antenni-, tietoliikenne tai kaiutinkaapelit.

Ohjauksella mukavuutta ja säästöä

Sähkölaitteiden käyttöön vaikuttaa ratkaisevasti ohjauksen toteutus. Jokainen tietää miten hankala on kattovalo, jonka katkaisija on väärän oven pielessä. Valaistuksen- ja monien muidenkin kodin sähköisten toimintojen säätäminen on helppoa langattomalla ohjaimella. Valokatkaisija voi olla vaikka pöydässä tai avaimenperässä. Järjestelmiin on mahdollista ohjelmoida ennakkoon sopivat valaistukset TV:n katseluun, siivoukseen tai kynttiläillalliselle. Käyttömukavuuden lisäksi kehittyneillä ohjausjärjestelmillä säästät energiaa ja lisäät turvallisuutta. Ulko-oven vieressä voi olla ”kotona/poissa -kytkin”, joka laskee lämpötiloja ja sulkee vesijohtoverkoston sulkuventtiilin silloin kun et ole kotona. WC:n valokytkimenä toimii liikkeen tunnistava kytkin, samoin iäkkäille ihmisille tärkeän yövalon sytyttäjänä.

Viime vuosina ovat yleistyneet matkapuhelimella tai tablettitietokoneilla toimivat ohjausjärjestelmät, joilla hallitaan kodin toimintoja. Tämä edellyttää sähkökeskukseen asennettavaa älytekniikkaa ja vähän enemmän kaapelointia. Vaikka ihan uusin tekniikka ei kaikkia valtavasti kiinnostaisikaan, kannattaa siihen kuitenkin tutustua. Tuleviin tarpeisiin on hyvä myös varautua vaikka jättämällä vähän vapaata tilaa sähkökeskukseen.

Lisätietoa:

Käyttöönottotarkastus on sähköremontin viimeisin vaihe

Suunnitteluvinkkejä vanhan talon sähköremonttiin  

www.korjaustieto.fi

 

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin