Tuhkaimurilla siivoat tulipesän helpommin

Tuleeko tuhkaimurilla parempaa jälkeä tulipesän siivouksessa kuin kauhalla ja harjalla? Kokeilimme keskihintaista, kotikäyttöön tarkoitettua laitetta tositoimissa.

Laite on IKH:n, eli Isojoen Konehalli Oy:n maahantuoma tuhkaimuri XK6077. Ostopaikasta riippuen hinta vaihtelee vajaasta 70 eurosta noin 80 euroon. Markkinoiden halvimmat kotikäyttöön tehdyt tuhkaimurit maksavat noin 30 euroa, kalleimmat sata, jopa 200 euroa.

Tuplasuodatus

Tuotepakkauksen avattuaan huomaa, että XK6077:n alle pitää itse ruuvata pyörät, joita on kolme kappaletta. Muutoin imuri on käyttövalmis. 

Suodatus on kaksinkertainen. Käyttöohjeen mukaan suodattimien pinnoite ei kestä pesua, vaan ne ovat vaihdettavat. Vaihtoväliksi suositellaan noin 400 imuroitua tuhkalitraa, eli 20 täyttä säiliöllistä. Koska säiliötä ei voi täyttää piripintaan lienee lupa arvioida vaihtoväliksi kolmisenkymmentä imurointikertaa.

Teho riittää

Imurin käyttö on helppoa, sillä kytkimiä on vain yksi: on/off. Käyttöohje opastaa oikeaan imurointitekniikkaan, jotta laite ei tukkeutuisi. Äänitasoltaan XK6077 on pölynimurin lailla meluisa. Moottorin teho on 1 200 wattia, joka riittää hyvin. Tosin tehoa tärkeämpi ominaisuus on imuteho. Voi olla, että 1000 watin laite toimii paremminkin, jos sen imuteho on parempi.

Alussa laite imi tehokkaimmin, kunnes tuhkaa kertyi ulommaisen suodattimen pinnalle. Laitteen ääni muuttui, mutta yhä se jaksoi imeä. Tuhkan seassa olleet sattumat eivät saaneet imuria tukkeutumaan.

Suora suulake miinusta

Käyttöä helpottaa viiden metrin verkkojohto. Suulakkeen ergonomia sen sijaan sai pienen miinuspisteen. Suoralla putkella on vaikea imuroida tulipesän reunoja ja yläosaa. Erillisiä suulakkeita ei laitteen mukana tule. Lisäksi huoneilmaan levisi lievä tuhkan haju, mikä kertoo suodattimien laskevan osan hienoimmasta tuhkapölystä lävitseen.
- Siistimmäksi tällä tulipesän saa kuin kauhalla ja harjalla. Lisäksi työ käy vaivattomammin, arvioi testaajamme kokeiltuaan tuhkaimuria. Käyttökokemus pitemmältä aikaväliltä vielä puuttuu.

Lopuksi varoituksen sana: Kotikäyttöön tehdyillä imureilla saa poistaa ainoastaan kylmää tuhkaa.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin