Tunnetko jo nämä erikoisledit?

Ledien koot pienenevät, valomäärät kasvavat ja hinnat laskevat. Vastineet vanhoille hehkulampuille löytyvät vaivatta jo lamppuhyllyistä. Hinta on vielä hehkulamppuun verrattuna hieman korkeampi, mutta käyttökustannukset ovat murto-osa entisestä ja käyttöaika aivan omaa luokkaansa. Myös erikoisempiin käyttökohteisiin alkaa olla ratkaisuja tarjolla. Tiesitkö jo näistä?

Tunnelmalliset hiililankalamput led-versiona

Hiililankalamppujen pehmeä valo ja näkyvät hiililangat miellyttävät sisustajan silmää ja sopivat hyvin valaisimiin, jotka jättävät lampun näkyviin. Hiililankalampuissa palaa nimensä mukaisesti hiililanka eikä wolframilanka, kuten tavallisessa hehkulampussa. Nyt hiililankalampuista on tullut markkinoille led-versiot, jotka säästävät yli 90 % energiakustannuksissa aikaisempiin malleihin verrattuna.

– Led Antique Edison, 60 W, 350 lumen, ei himmennettävä, käyttöikä 10 000 h, hinta n. 25 €.

Näyttävät filamenttilamput vastaavat hehkulamppuja

Näissä uusissa ledeissä valo jakautuu tasaisesti 360 asteen säteellä ympäristöön. Ne näyttävät hehkulampuilta ja vastaavat valo-ominaisuuksiltaankin täysin perinteisiä kirkkaita hehkulamppuja. Filamenttilanka antaa lisää näyttävyyttä lamppuun.
– Decor Led filament, 4 W, 400 lumen, käyttöikä 10 000 tuntia, hinta alle 20 €
– Decor Led filament, 7 W, 700 lumen, käyttöikä 10 000 tuntia, hinta hieman yli 20 €

Kattokruunuun kimallusta pienemmällä teholla

Kun kattokruunun hehkulamput tai halogeenit vaihdetaan kynttiläledeihin, valomäärä vastaa jo aikaisemmin käytettyjä hehkulamppuja, mutta sähkönkäyttö on vain murto-osa niiden kulutuksesta.

Valitse kruunuun kirkaslasiset lamput, joiden kanta on läpinäkyvä tai hopeanvärinen, niin kristallit loistavat paremmin. Kaikki lamput on hyvä vaihtaa kerralla tasaisemman valaistustuloksen takia.

– Himmennettävä led-kynttilälamppu E 14
4 W, 250 lumen, käyttöikä 25 000 tuntia, hinta n. 12 €

 

Led-lamppu käy myös saunaan

Led-lamppu ei ole ollut parhaimmillaan saunan valaistuksessa, sillä korkea lämpötila tuhoaa äkkiä puolijohdeliitoksen ja lamppu voi jäädä lyhytikäiseksi. Markkinoille tulleet led-saunavalosarjat kestävät saunan kuumuutta ja kosteutta. Saunan valaistus toteutetaan lauteisiin upotettavilla led-saunavalosarjoilla ja erityisillä kiuasledeillä, joilla voi valaista kiukaan kivet ja kiukaalta nousevan höyryn. Suositus on korkeintaan +85 astetta, joten kattoon asennettuna kuumuus voi lyhentää olennaisesti ledin kestävyyttä.

Tarjolla on jo myös kattoon asennettavia saunan teholed-sarjoja, jotka on suunniteltu +100 asteen lämpötilaan. Tällainen kuusi 3 W:n lamppua sisältävä teholed-sarja maksaa n. 215 euroa. Normaalia led-lamppua ei kuitenkaan suositella käytettäväksi tavallisessa saunan valaisimessa. Niihin suositellaan halogeenihehkulamppua.

– Led-saunavalosarja 18-osainen (18xled) messinkikehyksellä, hinta n. 50 €,
sarjaan sopivat kiuasledit n. 15 €/kpl.

 

Vihdoinkin kärkipeili-led

Ainakin iäkkäämmissä kohdevalokiskoissa tuntuvat kärkipeililamput palavan loppuun alta aikayksikön. Airamin ledeissä on myös kärkipeiliversio, jonka käyttöiäksi luvataan 30 000 tuntia. Hinta tuntuu tosin korkealta ja valomäärä on vielä vain hiukan yli 25 wattisen hehkulampun lukemia eli alle 300 lumenia.
– Megaman Dimmable Led E27, 7 W, 290 lumen, himmennettävä, hinta n. 35 €.

Hämäräkytkin led-lampussa

Ledit kestävät hyvin pakkasta ja niitä voi käyttää huoletta ulkona. Lisää hyötyä antaa led-lampussa oleva sisäänrakennettu hämäräkytkin. Lamppu syttyy automaattisesti hämärän tullen ja sammuu aamun valjetessa. Lamput sopivat E27-kantaan.
– 6 W, 470 lumen, käyttöikä 25 000 tuntia, hinta n. 15 €
– 10 W, 810 lumen, käyttöikä 25 000 tuntia, hinta n. 20 €

Pakkasledit kestävät 40 astetta pakkasta

Ulkovaloihin voi vaihtaa erityisesti Pohjolan talviin ja koviin pakkasiin kehitetyt pakkasledit. Valomäärä on jo hyvällä tasolla. Lamput kestävät −40 asteesta +40 asteeseen.
– 5,5 W, 470 lumen, käyttöikä 25 000 tuntia, hinta n. 12 €
– 9,5 W, 810 lumen, käyttöikä 25 000 tuntia, hinta n. 16 €

 

Väriään vaihtava led-lamppu

Värillisellä lampulla saat helposti aikaan erilaisia tunnelmia. Brilland-lamppu sopii tavalliseen E27-kantaan ja vaihtaa väriään liukuvasti kaukosäätimen avulla tai pysyy halutun värisenä. Värisävyjä on 768. Kaukosäätimessä on lisäksi himmennin ja päälle/pois-katkaisija.
– Brillant 3 W, käyttöikä 20 000 tuntia, hinta n. 20 €


Tuotteiden hinnat ovat ohjeellisia, ne vaihtelevat huomattavasti ostopaikasta riippuen.

Lue ohjeita lampun valintaan

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin