Turvalaitteet vartioivat kodinkoneita puolestasi

Unohtuiko liesi päälle? Hajosiko pesukone keskellä yötä? Keittiön laitteisiin ja muihin kodinkoneisiin on saatavana hyödyllisiä turvalaitteita, joiden tehtävänä on ennaltaehkäistä kotona tapahtuvat vahingot.

Kotien suurimmat tekniset riskit ovat kodinkoneiden tulipalot ja piilevät vesivahingot. Suomessa esimerkiksi yli puolet kotien tulipaloista johtuu liedestä. Kodinkoneiden turvalaitteet tarkoittavat ajastimia ja hälyttimiä, jotka liitetään kodinkoneisiin vartioimaan vikatilanteita. Monet turvalaitteet hälyttävät, mutta kehittyneemmät katkaisevat myös sähkön, kaasun ja veden. Laitteet voi liittää mallista ja merkistä riippuen kodinkoneisiin jälkikäteen. Yksinkertaisimmillaan ne ovat kodinkoneen pistokkeen ja pistorasian väliin tulevia älypistorasioita, jotka eivät vaadi suurta asennustyötä ja sopivat uusiin ja vanhoihin kiinteistöihin. Suoraan pistorasiaan liitettävät laitteet voit asentaa itse, mutta esimerkiksi lieden laitteet vaativat sähköasentajan. Osa turvalaitteista voidaan liittää myös kotiautomaatio- tai muihin turvajärjestelmiin. Hälytyksen voit saada myös matkapuhelimeen.

Kodinkoneiden turvalaitteita voit ostaa sähköasennus-, turvallisuusalan- ja kodinkoneliikkeistä sekä rautakaupoista. Ne maksavat muutamista kympeistä satoihin euroihin. Pesukoneen alle työnnettävän muovisen turva-altaan saat kodinkoneliikkeistä parilla kympillä. Turvalaitteiden lisänä sammutuspeitto ja palovaroittimet kuuluvat joka kodin vakiovarustukseen.

Liesivahti muistuttaa unohduksista

Liesivahdit ehkäisevät vaaratilanteita ja liesipaloja katkaisemalla liedestä virran, jos liesi jää päälle liian pitkäksi aikaa tai laite havaitsee savua, liikaa lämpöä tai muuta poikkeavuutta normaalista.
Hälytin käy sekä kaasu- että sähköliesiin. Näkö- ja kuulovammaisille on saatavilla langaton etähälytys valolla ja äänellä.
Jotkut liesivahdit vartioivat myös uunia, mutta uuni ei ole suuri riski keittiössä. Termostaatti säätelee uunin lämpötilaa ja mahdollinen palo sammuu uunissa hapen puutteeseen.

TV-vahti valvoo televisiota

Televisiota ja muuta viihde-elektroniikkaa varten löytyy omat turvalaitteensa. Palovahti tunnistaa palohälyttimen äänen ja katkaisee virran televisiosta. Laite toimii myös automaattiajastuksella, jolloin se katkaisee laitteesta virran, kun annettu aika on kulunut. Vahti sopii kytkettäväksi myös esim. kahvinkeittimeen, silitysrautaan ja muihin sähkölaitteisiin.
Jotkut mallit suojaavat televisiota myös sähköverkon hetkellisiltä ylijännitteiltä, joita voi esiintyä ukonilman yhteydessä.

Kosteusvahti ehkäisee pesukoneen vesivahingot

Kosteusvahti voi valvoa keittiössä tiskipöydän alustaa ja astianpesukonetta tai vaikka lämminvesivaraaja. Sen voi asentaa vaikkapa pesukoneen taakse, josta ihminen ei voi vesivuotoa heti havaita. Kosteusvahti ilmoittaa voimakkaalla äänellä, jos se havaitsee vesivahingon. On myös palo- ja vesivahteja, jotka katkaisevat veden ja sähkön, jos palovaroitin hälyttää tai anturi havaitsee vettä.
 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin