Vaihda pihavalaisinten lamput ledeiksi

Hehkulamppuun verrattuna ledin energiankulutus on vain kuudennes ja ikä 20-kertainen. Hyvälaatuisen, korvaavan ledin on laskettu maksavan itsensä takaisin 2,5–3 vuodessa. Pihan energiatehokkuus paranee tällä kohtuuhintaisella ratkaisulla huomattavasti. Lähes kaikkiin valaisimiin löytyy tänä päivänä sopiva led-lamppu.

Ledien tehot ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti. Lamppujen valotehoa ei vertailla pelkästään wattien (W) perusteella, sillä se ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan ainoastaan sähkönkulutuksesta. Valonmäärän mittari on nimeltään lumen (lm). Se kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa yhtä kulutettua wattia kohti. Valoa riittää ja huomattavasti pienemmällä sähkönkulutuksella.

Hankintahinnan lisäksi on tärkeätä tarkastella valaisimen koko elinkaaren aikaisia kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Yksi ledien tärkeimmistä ominaisuuksista on niiden pitkäikäisyys. Ne kestävät tätä nykyä jopa 20 000–50 000 tuntia. Pitkä käyttöikä vaatii kestävyyttä myös valaisimelta.

Pitkäikäinen ja pakkasenkestävä

Ledin hyvät ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa Pohjolan talvissa, sillä ledit kestävät hyvin pakkasta. Lamput syttyvät heti ja niiden  valontuotto vain paranee lämpötilan laskiessa.  Ledit toimivat yleensä liiketunnistimien ja hämäräkytkinten kanssa. Asia on kuitenkin aina hyvä varmistaa ennen ostopäätöstä, sillä osa ledeistä ei sovellu himmenninkäyttöön.
Led-poltin ei välttämättä vaadi sitä varten suunniteltua valaisinmallia. Normaalin hehkulampun ja halogeenin tilalle voi vaihtaa pitkäkestoisen led-lampun.

Ledien plussia:

  • edullisia käytössä
  • käyttöiät pitkiä (hehkulamppu noin 1000 h−1500 h, pienloistelamppu 6000 h−20 000 h, led yli 20 000 h)
  • sytytyskertojen määrä ei vaikuta led-lampun käyttöikään
  • energiansäästö on hehkulamppuun verrattuna  noin 65−80 %
  • kehittyvät nopeasti
  • valontuotto paranee lämpötilan laskiessa. Valontuotto on -30 °C:ssa 10−20 % parempi kuin huoneenlämpötilassa.
  • syttyvät heti täyteen valotehoon

Lisätietoa:
www.kodinvalaistus.fi
www.lampputieto.fi
www.valosto.com

Kuva: Konstsmide

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin