Vältä päästöjä, sytytä puut päältä

Puun poltossa on kolme vaihetta: syttyminen, palaminen ja hiipuminen. Puun poltto on itse asiassa kaasun polttoa. Puusta vapautuu lämmön vaikutuksesta palavia kaasuja. Kun nämä pyrolyysikaasut kohtaavat hapen sopivassa lämpötilassa, syntyy kaunis keltainen liekki. Sininen liekki syntyy, kun kaasut eivät saa tarpeeksi happea, palaminen on epätäydellistä ja syntyy häkää. Polton loppuvaiheessa jäännöshiilien oranssi hehku on kiinteän aineen palamista liekittömästi.

Pahimmat päästöt sytytyksen yhteydessä

Päästöt ovat hukattua energiaa, eli niitä samoja puusta vapautuneita pyrolyysikaasuja, mitä oli tarkoitus polttaa tulipesässä. Nämä kaasut, jotka tulevat piipusta palamattomina ulos ja laskeutuvat lähialueelle, ovat eläville olennoille haitallisia ja myrkyllisiä. Pienhiukkaset, ne pienen pienet hiilipartikkelit, jotka eivät palaneet, kulkeutuvat keuhkojemme kautta verenkiertoon aiheuttaen joskus jopa vakavia terveysongelmia.

Haitallisten päästöjen kannalta uunin sytyttäminen on kaikkein pahin hetki. Perinteinen sytytystapa on laittaa sytykkeet puiden alle. Tuli lämmittää yläpuolella olevia puita, joista vapautuu runsaasti palamisilmavirran mukana piipusta ulos karkaavia kaasuja. Syntyy suuri päästöryöpsähdys, koska kaasut eivät ehdi palaa tulisijan alhaisessa lämpötilassa.

Oikean sytytyksen niksit

  • Käytä tulipesässä vain kuivaa puuta. Sellaisen tunnistaa kilahtavasta äänestä, kun kahta halkoa napauttaa vastakkain.
  • Lado puut vaakasuoraan asentoon tulipesään. Muodosta muutamista puista väljä kekomainen rakennelma ja asettele päällimmäiseksi kaksi puuta rinnakkain parin sentin päähän toisistaan.
  • Laita puiden päälle tähän rakoseen sytyke, joka sytyttää polttopuut keon huipulta. Kun puut on aseteltu väljästi, niin liekeillä on mahdollisuus edetä ylhäältä alaspäin ja toisaalta suora veto alhaalta ylöspäin estyy. Lämmön vaikutuksesta vapautuvat kaasut kohtaavat tarvittavan määrän happea sopivassa lämpötilassa, palavat puhtaasti ja energiatehokkaasti.


Päältä sytyttämistä helpottavia sytyttimiä voit tilata osoitteesta www.mottinetti.fi ja www.ekotop.fi  Sieltä löytyvät myös opastevideot ja käyttöohjeet.

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin