Varmista, että kotisi on lapsiturvallinen

Varmista, että lapsilla on vain turvallisia sähkölaitteita ja -asennuksia ympärillään. Se tuo turvaa lapsille ja mielenrauhaa vanhemmille.

Lapselle ei saa antaa eikä heidän ulottuvilleen saa jättää hetkeksikään mitään rikkinäisiä sähkölaitteita. Katso aina, että pistorasiat, jatko- sekä muut johdot ja leikkikalujen muuntajat ovat ehjiä. Valaisimen varjostin ei saa nojata lamppua vasten, eikä valon pidä vilkkua ja välkkyä.

Jos sähkölaite, vaikkapa viaton lasten sähköautorata, ei toimi, älä laita pistoketta seinään. Huristelut on syytä jättää, kunnes vika on tutkittu ja vehje korjattu. Vaikka lapsille tarkoitetuista laitteista ei yleensä aiheudu vakavaa sähköiskunvaaraa, saattaa rikkinäinen lelu sytyttää tulipalon.

 Tarkista nämä:

  • Vaihda asunnon vanhat pistorasiat vikavirtasuojakytkimillä varustettuihin tai asenna vikavirtakytkin sähkökeskuksen pistorasian syöttöjohdon alkuun. Laite mittaa, että kaikki sähkölaitteeseen menevä sähkö ei virtaa siitä ulos. Jos sähkölaitteesta alkaa vuotaa sähköä ja se aiheuttaa sähköiskun vaaran, vikavirtakytkin katkaisee virran poikki. Anna ammattimiehen hoitaa asennukset!
  • Testaa vikavirtasuojakytkin vähintään kerran vuodessa napsauttamalla laitteessa olevaa testausnappia. Muuten kytkin jumittuu ajanoloon.
  • Vaihda tavalliset pistorasiat sellaisiin, joissa on sulkulaitteet. Siten lapsi ei saa työnnettyä reikiin sukkapuikkoja tai muuta terävää.
  • Pidä huolta siitä, että palovaroittimet ovat kunnossa ja että niitä on riittävästi. Hanki lastenhuoneeseen oma palovaroitin.
  • Kun sulake palaa tai johdonsuoja-automaatti tai vikavirtasuojakytkin laukeaa, selvitä mistä tämä johtuu. Välkkyikö valo, nousiko televisiosta savua vai pysähtyikö leikkijuna? Syynä on yleensä sähkölaitteeseen tullut vika. Korjaa vika tai irrota pistoke, ennen kuin kytket sähköt piiriin uudelleen. Muista, että sulakkeen vaihtaminen ei ole korjaus!
  • Tarkista koko kodin turvallisuus. Erityisesti keittiön sähkövempeleet houkuttavat lasta. Hellahan on kuin avaruusaluksenohjaamo monine nappuloineen ja valoineen. Asenna hellaan ajastin, lapsilukko ja kaatumisenesto.


Lisätietoja:
www.stek.fi > Turvallinen koti lapselle 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin