Villasukka pois ilmalämpöpumpusta

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on hyvä puhdistaa säännöllisesti.  Puolessa vuodessa suodattimiin kertyy pahimmillaan villasukan paksuinen pölykerros.

Vertaus villasukkaan ei ole tuulesta temmattu. Energianeuvoja Sauli Kuparinen kertoo avanneensa vuosien varrella monta ilmalämpöpumpun sisäyksikköä ja löytäneensä suodattimista jopa villasukan paksuisia pölykerroksia. Vaikka moni ilmalämpöpumpun omistaja hoitaa ja huollattaa laitettaan oikein, jättää turhan moni asian retuperälle, Kuparinen tietää. Huolettomuus kuluttaa pumppua, kasvattaa sähkölaskua ja heikentää sisäilman laatua.

– Ensin hankitaan kallis laite, mutta sitten se ei palvelekaan tarkoitustaan, koska sitä ei huolleta. Voi sanoa niinkin, että jos vuosi sitten olisi selvitty halvalla eli pelkällä suodattimen puhdistuksella, saattaakin laite nyt vaatia satojen eurojen huollon, jos likainen suodatin esimerkiksi on alkanut päästää pölyä läpi sisäyksikön uumeniin.

Näin huollat ilmalämpöpumppusi

Puhdista tai vaihda suodattimet 

Laitteessa voi olla erikseen karkea ja hieno suodatin. Jonkin suodattimen saa pestä, toista ei, vaan se imuroidaan tai vaihdetaan. Oikea menettely selviää käyttöoppaasta. Pumpun sisäyksikön etupaneeli ja lamellit, joilla säädetään puhalluksen suuntaa, ovat monessa laitteessa irrotettavat – ne irrotetaan ja pestään. Kiinteät lamellit imuroidaan tai pyyhitään kostealla.

Suodattimen vaihdat helposti. Avaa luukku, totea ettei pölyä ole, tai jos on, irrota ja puhdista suodatin, palauta se paikalleen, sulje luukku. Koska eri valmistajien pumput ovat hieman erilaisia, tarkista huoltotoimet laitteen käyttöoppaasta.

Tarkista kondenssivesiletku

Jos pumppua käytetään jäähdytykseen, on pumpun kondenssivesiletkun toimintaa tarkkailtava. Koska ohuessa letkussa kulkee kondenssivettä vain toisinaan, saattaa se tukkeutua pölystä tai liasta. Tukkeuma aiheuttaa pahimmillaan vesivahingon, kun vesi valuu laitteesta suoraan lattialle. Putken suihkauttaa puhtaaksi vaikkapa paineilma-sprayllä.

Anna ammattilaisen hoitaa loput

Juuri tämän enempää ei maallikko voi tehdä ilmalämpöpumpun oikean toiminnan varmistamiseksi. Nämä toimet kuitenkin riittävät siihen, että ammattimaista huoltoa tarvitaan vain keskimäärin kolmen vuoden välein. Huoltoväliin vaikuttavat esimerkiksi kodin sijainti, karvaiset lemmikit ja pumpun käyttötunnit. Huolto maksaa tyypillisesti 100–300 euroa. Lasku kelpaa kotitalousvähennykseen omassa verotuksessa.

Kuparinen huomauttaa, että ammattilaisen tekemässä huollossa paljastuu melkein aina myös joitain muuta puhdistustarpeen lisäksi. Kylmäaine on saattanut vajeta tai täyttö ollut alun perin pielessä, putkieristeet ovat ehkä hapertuneet pakkasessa ja auringossa, syy sisäyksikön jäähdytyskauden tiputteluunkin saattaa selvitä.

– Ilmalämpöpumppua ei pidä itse korjata tai edes huoltaa käyttöohjeessa sallittua enempää, Kuparinen korostaa. Jo pölyjen taitamaton imurointi pumpun sisäosista, kuten lämmönvaihtimen pinnalta, voi johtaa vaurioihin. Lämmönvaihtimen kennot valmistetaan ohuista alumiinilamelleista, ja ne vääntyvät helposti. Vääntynyt kenno taas toimii vaillinaisesti. Pumpun sisällä on lisäksi sähköverkkoon kiinteästi kytkettyjä osia, joten sähköiskun vaara on todellinen. Niin sähkön kuin kylmäaineiden käsittely vaatii ammattitaitoa ja asianmukaiset luvat. Kondenssivesiletkun irrottaminen taas voi aiheuttaa kotiin vesivahingon. On hyvä muistaa, että vakuutusyhtiöt vetäytyvät korvausvastuusta, jos toteavat vahingon johtuvan asiakkaan huolimattomuudesta.

Lisätietoa:

  • Kirjoita internetin hakukoneeseen sanat ”ilmalämpöpumpun huoltovideo” tai ”ilmalämpöpumpun suodatin”. Saat hakutuloksena sanallisia ja kuvallisia esityksiä ilmalämpöpumpun huoltamisesta.

  • Motiva Oy:n verkkosivuille (www.motiva.fi) on koottu paljon tietoa niin ilmalämpöpumpun hankinnasta, käytöstä kuin huollosta. Mene sivulle ja kirjoita hakukenttään ”ilmalämpöpumppu”.

  • Tutki myös oman sähköyhtiösi verkkosivut.

  • Tässä Motivan Eneuvonta.fi-palvelun valmistama video ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimen huoltamisesta. Löydät sen myös täältä. 

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin