Ylijännitesuojaus aina ilmajohdon päässä oleviin sähköliittymiin

Hyvällä ylijännitesuojauksella voidaan pienentää tai estää laiterikkoja ja salaman aiheuttamia paloriskejä. Uudet, ilmajohdon päässä olevat sähköliittymät on varustettava ylijännitesuojilla. Vanhemmissa rakennuksissa suojaus ei ole pakollinen, mutta sitä suositellaan. 

Vuonna 2012 uudistettu sähköasennuksia koskeva standardi (SFS 6000) edellyttää ylijännitesuojausta kaikkiin uusiin sähköliittymiin, joihin sähkö kulkee ilmajohtoa pitkin tai joiden kiinteistössä on ilmajohtoja. Näin suojaudutaan pääasiassa salaman aiheuttamia ylijännitteitä vastaan.

Mikäli kiinteistön ja muuntamon välinen verkko on kokonaan maakaapeloitu, kiinteistössä ei ole ilmajohtoja ja käytettävät laitteet ovat laitestandardien mukaisia, ei erillistä ylijännitesuojausta vaadita.

Muuntamon ja asiakkaan välissä tai kiinteistössä on ilmajohtoa

Kun muuntajan ja asiakkaan välisessä sähkölinjassa on ilmajohtoa, standardi vaatii ylijännitesuojauksen liittymään, jossa on elektronisia laitteita tai ohjauslaitteita. Ylijännitesuojauksen on tällöin oltava enintään luokan II mukainen (2 500 V). Käytännössä kaikissa koti- ja maatalouksissa sekä yrityksissä on tänä päivänä elektroniikkaa sisältäviä laitteita, joten vaatimus ylijännitesuojauksesta toteutuu.

Vaikka standardi ei vaadi vanhoihin liittymiin ylijännitesuojausta, suosittelemme silti sellaisen asentamista suojaamaan kiinteistön laitteita ja kiinteistöä. Ylijännitesuojausta tulisi harkita aina kohteissa, joissa on normaalia suuremmat riskit tai halutaan korkeampaa luotettavuutta. 

Näin hoidat suojauksen kuntoon

Kiinteistöjen ylijännitesuojaus hoidetaan sähkökeskuksiin asennettavien suojien avulla. Niiden suunnittelun ja asennukset suorittavat sähkösuunnittelijat ja -urakoitsijat. Kun muu suojaus on kunnossa, herkempiä sähkölaitteita voi suojata sen lisäksi myös kaupoista saatavien laitekohtaisten ylijännitesuojien avulla.

Sähköasennustandardin vaatimukset eivät suojaa laitteita suoralta tai lähelle osuvalta salamalta. Mikäli niiltäkin halutaan suojautua, suojaus on toteutettava eri standardien mukaan. Yleisesti kotitalouskoneet ja -laitteet kestävät luokan II mukaiset impulssiylijännitteet, mutta herkemmät audio-, video- ja muuta elektroniikkaa sisältävät laitteet on hyvä suojata erillisillä laitesuojilla. Pistorasiaan kytkettävät erilliset laitesuojat vaativat aina maadoitetun pistorasian. Asennuksen voi hoitaa itse.

 

Milloin standardi vaatii ylijännitesuojauksen?

2012 jälkeisissä uusissa liittymissä: 

  • Kun kiinteistöissä on elektronisia laitteita (kodinkoneita, viihde-elektroniikkaa tai ohjauslaitteita) ja lisäksi ilmajohtoja asiakkaan ja muuntamon välisessä verkossa.
  • Myös silloin, jos kiinteistöverkossa on ilmajohtoa.

Lue lisää: 

Näin suojaat kodin laitteet ukkoselta

 

Lue seuraavaksi

Seuraa, säädä ja nauti energiatehokkaasta sähkölämmityksestä

Esilämmitys säästää moottoria ja polttoainetta

Muistathan tämän, kun menet kylmään mökkiin